Нещата, които трябва да знаете за водата

Нещата, които трябва да знаете за водата

Водата е може би най-важната съставка, от която се нуждаем. Тялото ни е 60-70% съставено от вода. Тя е нужна за да функционира нашия организъм - от кръвообръщението и охлаждането чрез потене до мигането с очи.
Хидратацията безспорно е от икзлючителна важност, но ако сте здрави и имате достъп до питейна вода, едва ли се плашите от смърт поради дехидратиране. Повечето от нас пренебрегват хидратацията и това е опасно. Дори леката дехидратация може да изложи на риск вашето здраве и да намали вашата работоспособност. Ето 4 причини, които показват защо е нужно да пиете вода редовно.


1. Сваляне на килограми. Според проучване на университета в Берлин ако изпиете 500 милилитра вода за деня, ще забързате вашия метаболизъм с 30%. Учените са изчислили, че ако пиете по 1,5 литра на ден вода годишно ще изгорите 17 500 калории. Това са близо 2 килограма годишно само от пиенето на вода.


2. Бистър ум. Дехидратацията увеличават вашата умора и времето ви за реакция. Но не можете да използвате тази причина като оправдание пред вашия шеф. Просто не забравяйте водата докато сте на работа, ако искате да си я вършите пълноценно.


3. По-добри резултати на тренировка. Ако не постигате желаните резултати във фитнеса, една от възможните причини е това, че не пиете достатъчно вода. Мускулите са съставени 80% от вода и също така дехидратацията намаля притока на кръв в мозъка. Поради тези причини вашия организъм се забавя, а от там падат резултатите на тренировка.


4. По-добър външен вид. Може водата да не е извор на младост, но тя помага за хидратирането на кожата, като по-този начин изглежда по-еластична. Също така водата премахва напуканите устни и намалява бръчките.


Колко вода ви е нужна? Световната здравна организация е създала калкулатор, който смята колко вода ви е нужна на база вашата възраст, здраве, активност и климат. Средно за здрав мъж нормалният прием на вода трябва да е около 3 литра дневно. Но ако тренирате, времето е горещо и приемате хранителни добавки, ви е нужна повече вода.

ключови думи:
вода здраве храна

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май