Приказният зелен грах

Пълен с важни хранителни съставки
Приказният зелен грах

Живяла някога една принцеса. Тя била неземно красива и всички адски ѝ се възхищавали. Имала обаче един голям недостатък - била ужасно, ама ужасно капризна.

Една вечер красавицата легнала в голямото си пухено легло, но не могла да заспи дълго време. Въртяла се цяла нощ, защото ѝ било крайно неудобно. Разсърдена на целия свят, на сутринта станала, бръкнала под дюшека и намерила... Какво? Едно малко грахово зърно.

Толкова се ядосала, че накарала баща си – краля, да издаден закон, според който никой в кралството нямал право да произвежда, да яде или да продава грах... Така ѝ станало.

Но понеже ние не обичаме тъжните истории, решихме да се срещнем с Мис Каприз и да я накараме да промени отношението си към набедения нещастник.

Защото, мила принцесо, твоят най-голям враг, всъщност, не е толкова лош, колкото се опитваш да го изкараш. Напротив.

Доказателството е, че се използва (най-вече с кулинарни цели) още от древни времена. Различни свидетелства разказват, че римляните го обожавали искрено, а фенове му били също и египтяните и китайците.

Всички го ценели не само заради шушулките му, но също и заради семената – въпросните нахални бобчета, които, изглежда, имат навика да се завират под дюшеците на хубави принцеси :)

Преди всичко обаче, грахът е наистина добър източник на витамин C, както и на много от витамините на група B.

Надникнете в него, ваше превъзходителство, и ще откриете цял отбор от ценни минерали, между които фосфор, желязо и калций. Плюс това е пълен с фибри. Същите може да не са вълшебни, ама правят редица добринки. Ако сте любопитна да разберете какви, погледнете тук.

Другото хубаво нещо е, че сладурът съдържа доволно количество протеин, което го прави незаменим приятел на вегетарианци и вегани. А глекемичният му индекс е нисък - около 50.

inm.comЪъъъ... Понеже подозираме, че вече ви завъртяхме главата с подробности, ще завършим с това, че грахът не е и особено калоричен – в 100 грама без шушулките има около 80 калории. За сравнение, в същото количество продукт с обвивката има 40.

Единственият му недостатък може би е този, че, като част от семейството на варивата, може да затрудни храносмилането. Защо? Разберете тук

Е, принцесо, предполагаме, че вече спечелихме доверието ви към тази зърнено-бобова култура и се надяваме, че ще простите прегрешението ѝ.

Добре е да знаете още, че има доста видове грах, а освен зелен*, той може да бъде също и с редица други окраски - жълт, двуцветен и даже лилав :) 

Ще ви посъветваме да го консумирате пресен, но, при липса на такъв, за кулинарни цели може да ползвате и замразен. О, да! Простете ни, забравихме, че вие не готвите.

Тогава следващия път ще съберем готвачите ви, за да им подшушнем няколко прекрасни рецепти с грах.

А вие не бъдете толкова лоша, защото дори малките неща могат да ви донесат ползи, както, надяваме вече се убедихте. 

*Цветът показва най-вече възрастта на шушулките 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април