Пролет в менюто: зеленолистни зеленчуци

Свежи и вкусни
Пролет в менюто: зеленолистни зеленчуци

Искам да ви кажа, че пролетта е просто чудесен сезон за един вегетарианец, какъвто съм аз. Като оставим настрана хубавото време, на пазара започват да се появяват любимите ми зеленолистни зеленчуци. Направо се чувствам като зайче сред тучна поляна, което не може да спре да яде ;)

Цялата истина обаче е, че въпросните свежи герои могат да направят редица добринки и на месоядните. Защото:

1) Пълни са с полезни нутриенти: Да вземем за пример спанака. В него има солидни дози: бета-каротин, лутеин, зеаксантин, желязо, цинк, редица от витамините на група B, алфа-липоична киселина, глутатион, коензим Q10... Както виждате списъкът с хранителни съставки е дълъг и внушителен.

Също така, зеленолистните симпатяги са едни от най-добрите източници на магнезий – важен минерал, който се грижи за тонуса и доброто ни настроение. Бонусът е, че сладурите съдържат витамин C, който пък е неизменен помощник на имунната система. Сравнително богати са и на калций.

2) Лесни са за кулинарна обработка. Освен на салата обаче, от тях бихте могли да си приготвите един милион вкусни ястия. Съмнявате се? Бързам да ви дам няколко доказателства – тук, тук и тук. Точно така. Ако сте креативни, ще намерите различни начини да си ги хапнете. Пробвали ли сте, например, да задушите листата на свежа маруля в малко зехтин? Е, опитайте! Адски вкусно е.

3) Съдържат много вода. А прозрачната течност е необходима за нормалното протичане на жизнените процеси в тялото. Неслучайно йогините смятат, че водата е заредена със специална енергия (прана). И поглъщат сериозни количества от нея, като я задържат за известно време в устата =)

Е, толкова за многобройните качества на зленолистните зеленчуци. Сами може да проверите колко са полезни, като ги вкарате в пролетното си менюто. Тук е мястото да повторя, че, ако идват от градината на баба и дядо, ще ви свършат още по-добра работа. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 29.03.2012 | 15:45
    Зеленолистните зеленчуци определено са много полезни, а и са вкусни за консумация, така че аз съм твърдо ЗА.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май