Пчелната пита - уникална фабрика за мед

Една гениална конструкция
Пчелната пита - уникална фабрика за мед

Пролетта дойде и ябълковото дърво пред балкона ми цъфна в бяло и в бледо-розово. Обожавам да го наблюдавам, защото с всеки изминал ден то става все по-красиво... Единственият проблем е, че с цъфтежа му дойдоха куп пчели-работнички, които харесаха моята тераса за място, на което да карат обедната си почивка. И всеки път трябва да се съобразявам с графика им, преди да простра прането си ;) Но мога ли да им се сърдя?! Трудят се толкова усърдно и всекидневно, че просто ще е престъпление, ако наруша няколко-минутния им отдих.

След като съберат доволно количество прашец и нектар от цветчетата, труженичките не губят време и бързо го занасят във фабриката за мед или в създадена от тях т. нар. пчелна пита, която се намира в кошера. А понеже виждам, че сте любопитни, ще ви предложа да ги придружим, за да разгледаме този уникален завод за Мечо-Пух изкушения.

Гениалната архитектура

Виждали сте пита на медоносни пчели, нали? 

Същата е изградена от многобройни шестоъгълни килийки с обща преградка между трите им, допрени едно до друго, пирамидални дъна. Представете си тези килийки като своеобразни гнезда, разположени в два вертикални слоя и с приблизително еднакви размери. Жужащите насекоми строят фермата си сами, като, напук на логиката, винаги я издигат отгоре надолу. Как?

Със задните си крачета събарят полепналия по коремчетата им меден восък, който после обработват между челюстите си до получаване на топченца. С последните именно изграждат основата и стените на клетките.

Формата на килийките съвсем не е случайна. Според редица математици и учени, шестоъгълната структура е най-подходящата фигура (в геометрично отношение) за пълноценна употреба на единица площ. Тоест, позволява складирането на големи количества мед, както и икономическото удобство повече пчелички да работят в една "зала" едновременно. Нещо повече, в самото построяване на "помещенията" неуморните госпожици използват минимално количество материал (пчелен восък).

inm.com

Въобще, фермата има сложно устройство, което впечатлява със своята функционалност и гениалност. Другото интересно нещо е, че гнездата се строят под ъгъл така, че да не се разполагат паралелно на земната повърхност. Резултатът: няма опасност медът да протече през отворите. Още повече, че, макар и тънки, стените на килиите могат да се похвалят с учудваща здравина.

Освен за завод обаче, восъчната пита служи и за дом на пчелите. Не е случайно, че тук може да откриете специални "стаи", където се помещават търтеите, например. Собствено жилище си имат и пчелите-майки.

inm.comНакратко, всичко е перфектно измислено и изчислено до най-малката подробност.

Пчеларите пък събират готовия мед със специално приспособление, което позволява извличането на златната течност от шестоъгълните кутийки без разрушаването на конструкцията. Е, няма да ви занимаваме с тази процедура, де. Предпочитаме да дадем възможност на някой специалист да ви разкаже повече за нея.

За медните пити в менюто

Точно така. Може да ги откриете на пазара или в някои специализирани магазини за здравословна храна.

В килийките им обаче има само мед. Не очаквайте от отворчетата им да ви махне някоя ларва или търтей :)

Смята се, че медът във въпросните пити е с по-високи хранителни достойнства, защото, на практика, представлява директното производство на пчелите.

Ако сте любопитни да го опитате, винаги може да се снабдите с една такава мини фабрика. Преди да изпапате съдържанието ѝ обаче, разгледайте я хубавичко от всички страни. Страхотна е, нали?  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април