С аромат на Коледа: мандарините

Малки, но полезни
С аромат на Коледа: мандарините

Признаваме си, че днес ни е някак празнично. Причината е, че от сутринта или по-точно – от началото на тази седмица, в офиса изкушаващо много мирише на Коледа. На какво ухае тя все пак ли?

На комбинация от един милион любими аромати, между които задължителните ванилия, канела и... мандарини! Точно така. Макар и още далече, празникът e невъзможен без тези симпатични, оранжеви цитрусови плодове, три от които послушно чакат на бюрото ни да бъдат изядени скоро (не казваме колко бяха, пък!).

Te са "деца" на малко, вечнозелено дръвче от семейство Седефчеви, чиято родина e Югоизточна Азия. То започва да се култивира в Европа през 19-ти век и оттогава досега Коледата става друга, по-хубава :)

Освен че са вкусни обаче, сладурите могат да се похвалят със сравнително висока хранителна стойност. Като повечето цитрусови плодове, те са добър източник на витамин C и лимонена киселина, която може да срещнете и под името "цитрусова", в буквален превод от английски език. Тя се смята за силен антиоксидант и намира широко приложение както в медицината, така и в козметиката, заради своето силно ексфолиращо действие.

Почакайте, де, това не е всичко. Защото в мандарините има и фибри – не особено много, но достатъчно, за да изпълняват здравословните си функции. Ако не сте се уморили от горещата ни дискусия за влакнините, може да надникнете тук, за да разберете какво могат да направят те за здравето ви. 

С аромат на Коледа: мандарините inm.com Оранжевите юнаци са изключително богати на бета-каротин, каротеноид със силно противоокислително действие, верен помощник на организма ни срещу свободните радикали. В малки количества, в мандарините може да откриете и фолиева киселина, няколко от витамините от група B и фосфор. Бонус: съдържат много вода и със сигурност ще ви предпазят от дехидратация, ако нямате достъп до прозрачната течност.

Другата хубава вест е, че никак не са калорични – в 100 грама има приблизително около 50 калории, но, уви, повечето идват от захари. Така че не ви препоръчваме да консумирате сладко-киселия плод в промишлени количества. Защото има опасност да навреди на хранителния ви режим, вместо обратното.

Особено полезно е и етеричното масло от мандарина, защото то има крайно успокояващо и отпускащо действие. Не изпускайте да го ползвате в домашните си спа терапии и процедури. Няма да съжалявате.

Е, след всичко казано дотук, с удоволствие ще похапнем двете (вече) слънчеви госпожици, които ни се усмихват от работния плот. А ако и вие искате да ви замирише на Коледа, както и да се погрижите за здравето си, побързайте да се заредите с ароматните чаровници.

Хубавото е, че в момента може да ги намерите в почти всеки хранителен магазин и пазар, на прилична цена и добро качество.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 24.11.2011 | 10:25
    Не ми говори! Днес пак започнах сутринта си с тях, започвам да се пристрастявам :) Хаха. Хубав, оранжев ден ти пожелавам ;)
  • 1
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 23:09
    Много ги обичам ;p

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април