Сините сливи: вкусни и полезни

И заредени с антиоксиданти
Сините сливи: вкусни и полезни

Синьо-виолетовите сладури получиха заслужено признание едва през 2009 година, когато екип от учени откри, че в тях има повече антиоксиданти даже и от боровинките.

Логично, изведнъж и сливите влязоха в топ класацията на суперплодовете.

Разбира се, въпросното проучване само затвърди любовта ни към тях. И не е странно, че ги свързваме с лято, слънце и море – все пак се появяват на пазара именно в разгара на летния сезон, през август. Така да се каже, на правилното място, в точното време :)

Освен това сините сливи се смятат за силен афродизиак. Твърди се, че консумацията им съдейства за предпазване на артериите от запушване. Това осигурява добра циркулация на кръвта, а резултатът е повишено сексуално желание. Оу!

Като оставим настрана жегата в спалнята, набеденият за палав плод е отличен източник на бета-каротин, калий, витамин К и витамин C.

Може да се похвали и с добро съдържание на фибри. Въпреки преувеличената си роля, последните наистина оказват благоприятно влияние върху храносмилателните процеси и подобряват инсулиновата чувствителност.

Представете си - сладкият фукльо даже не е калоричен: в 100 грама има около 46 калории. Същото количество сушен плод обаче е с доста по-голяма енергийна стойност - 107 калории.

И тъй като благодарение на него вече сме в подчертано лятно настроение, ще ви запознаем с любимата ни рецепта за шейк. Ето необходимите продукти, които ще са ви нужни за приготвянето му:

4 сочни сини сливи

1 супена лъжица мед

3 свежи листа джоджен 

Обелете сливите и отстранете костилката им. Сложете ги в блендер заедно с меда и свежите листа джоджен. Докарайте съставките до състояние на еднородна смес. Това е!

Ако не ви свърши работа като афродизиак, този шейк определено ще повдигне тонуса ви и ще ви зареди с армия от антиоксиданти.

И това е нещо, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май