Суперхрани против високо кръвно

Кои минерали регулират кръвното налягане
Суперхрани против високо кръвно

Когато става дума за връзката между високото кръвно налягане и храненето, повечето от вас неминуемо се сещат, че трябва да ограничат количеството натрий (сол) в диетата си. Твърде малко се говори за значението на калия обаче. А калият и натрият се намират в неразривна взаимовръзка и балансът между тях в организма е от особено значение за здравето. Колкото съвременният начин на хранене е богат на натрий, толкова е беден на калий и магнезий – друг много важен за регулацията на кръвното налягане минерал.

 

Кои са най-богатите на калий (и магнезий) храни?

 

  • Спанак. Наред с другите си удивителни свойства, спанакът спомага за понижаване на кръвното налягане благодарение на високото си съдържание на калий (558 мг.) и магнезий (79 мг.)

  • Манголд (листно цвекло). Сравнително рядко срещано на българския пазар, листното цвекло е истински калиево-магнезиев шампион сред зеленчуците с 379 мг. калий и 81 мг. магнезий за 100 грама.

  • Банани. Един средно голям банан съдържа 422 мг. калий и 32 мг. магнезий.

  • Доматен сок. Най-богатият на калий плодов (да, доматът е плод) сок. В една чаша от него има цели 556 гр. от минерала. Препоръчваме ви да си го приготвяте в домашни условия обаче, за да имате стриктен контрол върху количеството сол в рецептата.

  • Сок от портокал или грейпфрут. Една чаша сок от портокал съдържа 496 мг. калий. До тези стойности се доближава и сокът от грейпфрут, в който калият е 378 мг.

  • Сушени кайсии. Та-да-да-да! В 100 гр. сушени кайсии се крият внушителните 1162 мг. калий. Единственият недостатък е тяхната висока калоричност.

  • Авокадо. Едно авокадо може да съдържа между 690 и 1067 мг. калий в зависимост от сорта. В допълнение получавате и солидна доза здравословни мазнини.

  • Варива. Почти всеки вид бобово е много богат на калий. В 100 гр. бял боб се съдържат 1406 мг. калий и 120 мг. магнеций. В случай, че купувате суров боб, не пропускайте да го обработите правилно преди да го поднесете на масата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април