Храни против лошо настроение

Студеният сезон безспорно има неустоим снежен чар и сладък дъх на горещо мляко с мед и канела, но всички познаваме и неприятните му странични ефекти.

Липсата на енергия и настроение, както и натрупването на допълнителни килограми, са сред най-често срещаните последствия от хронично ниските температури. Като добавим и досадните настинки, зимата определено започва да ни изглежда все по-малко привлекателна.

Всичко това обаче може да се преодолее много лесно, само трябва да знаете... какво да си хапвате.

Доказано е, че определени храни повишават отделянето на серотонин в мозъка, а това е хормонът на щастието, който определено може да помогне в борбата с негативните страни на студа.

Специалисти подчертават, че през зимата много хора са склонни да намаляват стреса чрез приемане на въглехидрати. Неусетно те започват да ядат повече тестени и захарни изделия, картофи, ориз и т.н.

Това не е необичайно – въглехидратите доказано подобряват настроението, и все пак към тях трябва да се отнасяме внимателно, за да не се превръщат в излишно тегло.

Точно за това експерти по хранене съветват през студения сезон да се обръща повече внимание на гликемичния индекс и в ежедневното меню да се включват повече храни с нисък такъв. Те се разграждат постепенно в тялото, което означава ситост за повече време и липса на резки покачвания и спадове в нивото на инсулин в кръвта. Последното пък гарантира по-малко калории, превърнати в подкожни мазнини.

Ето и няколко неприлично вкусни предложения, които да включите в хранителния си режим:

  • кореноплодни зеленчуци като картофи, моркови, цвекло, ряпа и т.н. - могат да се приготвят по различни начини и са богати на въглехидрати, които се усвояват постепенно; кафявият ориз също не е за изпускане – слави се като един от най-добрите източници на "бавни" въглехидрати;

  • мазни риби – сьомга, скумрия и други, които не само комбинират омега мазнини с протеин, но са и супер полезни за здравето изобщо; освен това са източник на аминокиселината триптофан, от която всъщност тялото ни синтезира серотонин;

  • яйца – съдържат белтъчини, които се усвоят почти напълно, при това за кратко време; в комбинация с мазнините в тях са лесно достъпна храна, която засища продължително;

  • ядки – ако не се прекалява с количеството, имат положителна роля в контрола върху глада, особено ако е свързан с лошо настроение и негативни емоции;

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май