Ябълката на живота

Вкусна и полезна
Ябълката на живота

За всичко е виновна ябълката. Никак не е случайно, че именно тя е в основата на трагичната развръзка в историята за Адам и Ева. Лоша или не, хилядолетия по-късно, благодарение на нея, Нютон разгадава законите на земната гравитация.

И въпреки противоречивата й репутация, сме склонни да признаем, че ябълката е един от любимите ни плодове, който хапваме с удоволствие всяка сутрин. Защо?

На първо място, нека споделим, че е нискокалорична и е чудесен партньор в балансираното хранене. В една средно голяма ябълка има едва около 95 калории. От друга страна може да се похвали с високо съдържание на пектин - разтворими фибри, за които се смята, че укрепват съпротивителните сили на организма.

Добрата новина е, че след консумация на въглехидрати пектинът се свързва с тях и възпира рязкото покачване на инсулин в кръвта. Това предотвратява следващия му спад, който от своя страна води до внезапни пристъпи на глад.

Ако държите да посочим недостатък на този супер плод, ще кажем само, че е по-сладък, отколкото ни се иска, но това, за щастие, е поправимо. Защото е изумително адаптивен и лесно може да бъде комбиниран с редица съставки в най-различни ястия. Да не говорим, че се среща в много сортове, между които безспорно бихте могли да откриете собствения си фаворит.

И сега нека ви изкушим с няколко вкусни комбинации:

Един по-добър чипс

Забравете за силно препечените картофки. Вместо това хапнете ябълка. Тя ще притъпи усещането за глад, тъй като е много по-засищаща. Комбинирайте я на обяд с пуешко месо и няма да съжалявате. Това е гаранция, че няма да посегнете към чинията два часа по-късно.

Ако все още мечтаете за чипс, защо не си направите ябълков? Нарежете на тънки кръгчета една ябълка, поръсете с подправки по избор и изпечете във фурната на висока температура. Изчакайте ги да изстинат и нападайте.

Някой иска ли десерт?

Можем да предположим за какво си мислите в този момент, но имаме по-добро предложение за вас.

Нарежете една ябълка и я поръсете с канела. Опечете я във фурната. Готови сте. Разполагате с нискокалоричен, богат на фибри десерт.

Той ще ви помогне да преживеете любовта си към шоколада. Ако все още не действа, поръсете готовата ябълка с шоколадови пръчици. Мммммм! Вкусно е, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май