Ягодите не се мият под течаща вода, ето защо

Ягодите не се мият под течаща вода, ето защо

Наред с аспержите и ревена ягодите са героят на сезона. През пролетта благоуханните плодове неизменно присъстват на трапезата ни, и то под най-различна форма. Намачкани с прясно или кисело мляко и захар, гарнирани със сладолед или в натурален вид. Би било глупаво ако още преди да ги поднесете допуснете грешки при измиването им и плодът загуби прекрасния си аромат. Ето кои са трите типични грешки, които повечето от нас правят, пише Обекти

Грешка № 1: Отстранявате стъблото преди измиване

 

 

Отстранявате ли винаги дръжките и листенцата на ягодите, преди да ги измиете? Не го правете, защото така допускате първата грешка! Ако откъснете дръжката, през дупчицата може да проникне вода и да попие в ягодата – това я разводнява в истинския смисъл на думата и тя губи великолепното си ухание. Ето защо е най-правилно да махате зелената част едва след измиване. А дори и тогава може да я оставите, ако плодовете ще бъдат консумирани в натурален вид. Някои хора предпочитат да хващат ягодата за дръжката, да я топват в купичка захар и така да се наслаждават на сочната ѝ сладост.

Грешка № 2: Миете плодовете под течаща вода

Как точно миете ягодите? Поставяте ги в сито и пускате отгоре течаща вода? Идеята никак не е добра. Всъщност силната струя от кранчето може да нарани нежния плод и част от аромата да се изпари. Най-добре да сложите плодовете (заедно с дръжките!) в голяма купа, предварително напълнена със студена вода. Разклатете внимателно купата, така че нечистотията да се разтвори хубаво. Едва тогава сипете плодовете в сито и изчакайте да се изцедят добре.

Грешка № 3: Прибирате измитите ягоди в хладилника

Прибирате току-що измитите ягоди в хладилника, защото няма да ги използвате веднага? Но сигурно вече се досещате, че и това е голяма грешка. Така ягодите също губят уникалния си аромат - особено ако са предварително нарязани. Щом няма да ги използвате незабавно – за сладкиш или прясна консумация – най-добре да ги съхраните във вида, в който сте ги купили от пазара или магазина. По този начин, когато ги извадите от хладилника, те ще са запазили чудесния си вкус.

ключови думи:
ягоди

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април