Яйце за великани

От щраус
Яйце за великани

Твърде заинтригувани от криминалното поведение на беглеца-щраус от Горна Оряховица, за когото ви съобщиха колегите от Inews.bg, решихме да проведем собствено журналистическо разследване по случая. Какво крие престъпникът?

След като Роки дефинитивно отказа да даде показания, сами свързахме фактите и разбрахме всичко. Стана ясно, че пернатото бяга заради яйцата си :) Очевидно, то не желае да споделя съкровището си с никого, нито иска пазарен дял от печалбата.

А че в облите черупки има съкровище, няма спор. Защото едно щраусово яйце се равнява средно на 24 кокоши. Което означава, че само с един "опит", Роки може да нахрани 5-членно семейство :) Без да правим повече крилати сравнения обаче, нека ви запознаем с основните хранителни характеристики на щраусовото богатство:

Както може да се досетите, ако е цяло, то съдържа средно около 2,000 калории. Така че ви съветваме, ако сте решили да вечеряте с него,  да го споделите с приятели, за да не навреди на фигурата ви. А пък не вярваме да успеете да го хапнете сами.

В щраусовото яйце все пак може да откриете редица полезни нутриенти, между които 16.29 IU/гр витамин А, както и 39.95 IU/гр витамин Е. То е и страхотен източник на тиамин, или витамин B1, известен още като витаминът на оптимизма.

Смята се, че щраусовото "дете" е по-богато на магнезий и желязо от кокошото, но че съдържа по-малко манган и цинк. В яйцето на Роки има обаче солидна доза калций и фосфор, освен това то е чудесен начин за снабдяване с протеин от животински произход.

Та... Признава ли се Роки за виновен? Не. Много е вероятно даже скоро пак да направи опит за бягство. Но поне този път ще знаем причината :)


Междувременно, целият ни екип, който страшно много си пада по яйца, се заинтересува сериозно от цената, на която човек може да се снабди с щраусово богатство. Оказва се, че у нас едно роки-яйце струва средно между 40-50 лева, а черупката му се продава за 20. Тя често се ползва за декоративни цели.

Иначе, оказа се, има начин да се сдобием дори с цял щраус, даже - с два (семейство), на скромната цена от 2200 лева. Проблемът е, че за сега ще можем да ги гледаме само на терасата... Което не звучи като добра идея, а? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април