Чаена къщурка в Прага

Еко великолепие с екзотично ухание
 Чаена къщурка в Прага

Тя е дело на архитектите от A1. Стаена е в частна градина в столицата на Чехия и е незабележима от улицата. Стои тихичко сред няколко дръвчета. Ако я видите отвътре обаче ще разберете, че тайно сте мечтали да отпивате чая си именно там. Е, нека съвсем за малко направим виртуален скок към това "там" и се потопим в нежния аромат на зелен чай, женшен и дървесина...

Стига да сте почитатели на японския минимализъм в изкуството и архитектурата, малкото дървено съкровище ще пасне на вкуса ви. Както ще видите и на снимките, семплият му външен вид е компенсиран с невероятното усещане за простор отвътре. Усещането за простор, от своя страна, не пречи ни най-малко на усещането за уют, което е едно от задължителните условия, за да се насладите напълно на чаената атмосфера.

Без съмнение къщичката в Прага създава отлични предпоставки за неусетното изпращане на много часове в компанията на добри приятели. Последните ще останат приятно очаровани от интериора на "гостната" в еко колибката.

Първото нещо, което се набива на око в помещението, е разположеното в центъра огнище. То служи за приготвяне на чая, разбира се, а задружната компания се настанява на рогозките около него.

www.a1architects.cz

Благодарение на кръглата си форма, дървената подова платформа поражда в гости и домакини съвсем естествено чувство за близост.

Светлината в чаената стая не може да ви липсва ни най-малко, тъй като таванът е направен от полупрозрачна дебела хартия. Същевременно, пряката слънчева светлина не е дразнеща, защото не прониква директно в помещението. Стените от глинена мазилка и подът от сушени растения допълнително защитават честта на домашната атмосфера и дори ни карат пътуваме назад във времето.

А що се отнася до конструкцията на изящната "чайна", тя се състои от елегантен светложълт дъб, покрит с тъмнокафява лиственица. Разликата в цветовете на двата вида дърво създава контраст без да дразни окото.

Накратко, можем да се радваме напълно на архитектурата, строителството и стила, станали част от почти незабележимата и същевременно красива къщичка. Ако пък ни се случи да пием чая си на подобно място, с удоволствие ще ви съобщим как да се присъедините. А ако не ни се случи, запазете красив спомен от този разказ със снимките в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май