Cuixmala. Или лукс и природа в едно

Мексико предлага една запомняща се еко-ваканция, която ще ви спре дъха. Буквално
Cuixmala. Или лукс и природа в едно

Всеки има своя концепция за качествен отдих, но релаксиращата ваканция ни се струва задължителна, особено за онези, които работят предимно седнали и на компютър.

Със сигурност поне веднъж сте виждали офис-зомби – онзи колега/колежка с кръвясалите очи, нервно треперещите ръце, слабата концентрация и агресивността към околните. Точно за това ви съветваме да не опитвате това в работни условия, вместо това почивайте регулярно.

В този ред на мисли ни хрумва Мексико – далечно, екзотично и с доказани възможности за релакс. Но забравете обичайните курорти в страната и се запознайте с Cuixmala – резерват, разположен на брега на Тихия океан, в който си съжителстват растения и животни от къде ли не.

Огромният имот е частна собственост и е изграден от милиардера сър Джеймс Голдсмит, известен финансист от втората половина на миналия век. Днес неговите наследници продължават идеите му, като поддържат резервата в отлично състояние и допускат посетители в него.

Той е разположен на площ от почти 132 квадратни километра и е дом на 1200 вида растения, 270 вида птици, 70 вида бозайници, 68 вида влечуги, 19 вида земноводни и още стотици насекоми и безгръбначни.

На територията на местността се практикува еко земеделие и храната, която може да се опита тук, е до 90% органична. Допълнителни продукти се доставят само от съседни ферми, разположени буквално на няколко километра от резервата. Така храната е не само прясна и качествена, но и щади природата.

Сред уникалната среда на защитения район са построени красиви еко къщи и вили, които са изключително комфортни. Те следват максимално местните строителни традиции и интериор, разположени са сред красиви градини и са максимално свързани със заобикалящата ги природа.

Перлата на резервата е малкия дворец Ла Лома, който разполага с впечатляващ изглед към няколко лагуни в подножието му и е заобиколен от малка градина. Сградата, построена и обзаведена изцяло с местни материали, разполага с огромна тераса, която може да се използва и като всекидневна. Основната спалня разполага с огромна баня, отворена към океана и персонално джакузи с размерите на басейн.

Още няколко мини-апартамента, библиотека, стая за игри и кабинет, обширни дневни помещения и голяма кухня, всичките добре оборудвани и с класически интериор, довършват пространството.

Дворецът разполага с доста персонал – иконом, сервитьори, готвачи, камериерки, градинари, портиер, охрана, хора, които се грижат за чистотата на басейна и т.н. Готвачите тук приготвят менюто и за останалите гости, настанени в по-малките къщи.

В и около резервата има безброй забавления – от пикник или романтична вечеря на плажа, през добре озвучени партита, волейбол, гмуркане и каяк до сутрешен джогинг, езда, голф, риболов и какво ли още не. Тук могат да ви организират наблюдение и снимки на редки видове птици, екстремно планинско колоездене, както и незабравими часове в спа центъра, където правят няколко специална масажа на открито.


Тенис кортът е перфектно осветен, така че е достъпен както през деня, така и нощем, а ако искате да научите нещо ново, можете да пробвате с игра на поло.

Разходката с яхта до околните островчета, общо 47 на брой, също предлага особено изживяване в Тихия океан.

Ако уцелите правилния момент, можете да участвате и в размножаването на гигантските морски костенурки. Те всяка година снасят яйцата си на плажа Cuixmala, а персоналът и гостите ги прибират, за да ги защитят от хищници. Веднага след излюпването си, малките костенурки се връщат обратно във водата.

Разбира се, всички животни могат да се наблюдават от далеч, а специални уъркшопове запознават най-любопитните с разнообразнието от растения или насекоми.

Идва и най-важната информация – цените. Дворецът Ла Лома може да бъде нает за сума между 10 000 и 16 500 долара на вечер, взависимост от сезона. Той разполага с 11 двойни спални (4 в основната сграда + 7 бунгала), но в цената не се включва храна.

По-големите къщи, които са 3 и разполагат с по 3-4 двойни стаи, струват между 1 650 и 3 300 долара на вечер. Всички имат собствени басейни, възможност за хранене на открито, пълно оборудване и безжичен интернет. Отново цените не включват храна, но дневното меню с 3 основни хранения струва 140 долара на човек.

Малките вили са общо 9, 5 от които – с 1 спалня. Последните струват 400-550 долара на вечер. От останалите, 3 имат по 2 спални, а 1 е с 3 помещения за спане. Цените се движат между 760 и 1 160 долара за нощувка. Всички вили са добре оборудвани, имат тераси и малки градини, а в цената е включена и закуска. Обяд и вечеря могат да се поръчат срещу 95 долара на човек на ден.

До Cuixmala се стига посредством 2 летища, които са в близост, а самият резерват разполага с подходящи тревни площи за кацане на едно- или двуместни летателни апарати.

Температурата на въздуха целогодишно е висока и рядко пада под 20 градуса през нощта.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май