Баган: в прегръдките на древността

Свещеното кралство, без което Мианмар нямаше да е това, което е
Баган: в прегръдките на древността

Баган – някогашната столица на едноименното древно кралство, днес е архитектурен паметник в Мианмар, който съхранява на едно място най-голям брой будистки храмове, пагоди и сакрални руини. Нека заедно се пренесем в един древен свят на слава и красота: дестинация – Югоизточна Азия.

Именно кралство Баган за първи път обединява териториалните владения, които по-късно щели да се превърнат в страната, позната ни днес като Мианмар. През разцвета на Баган (XI-XIII в.) там са построени общо 10 000 сакрални будистки постройки, от които до днес са оцелели над 2 200.

Освен да видите тях, при посещението си в Баган бихте могли да се отбиете и в местния археологически музей, разположен на територията на архитектурната забележителност. Триетажната сграда на музея приютява в себе си различни артефакти от епохата на някогашното кралство. Един от най-забележителните сред тях е каменната колона с надписи Мязеди – най-старата по рода си в страната.

Wikimedia Commons/Nicholas Kenrick

Тя е наричана още Розетския камък от Мианмар. Надписите върху нея са на четири различни езика – пали, пю, мон и бирмански и разказват за живота на принц Язакумар и крал Кянситха. Мязеди (чието име означава "нефритена пагода") е ценна още, защото е станала основно средство за разчитането на древнобирманския език пю.

В действителност, годините са оставили своя неблагоприятен отпечатък върху величествените в миналото сгради. Само че Баган има едно преимущество в случая – всички оцелели ступи и храмове остаряват като благородниците – с достойнство и с подчертано присъствие на всички онези качества, които могат да се проявят едва в зряла възраст.

Да се надяваме обаче, че в крайна сметка местните власти няма да оставят тази прекрасна историческа картина на произвола на съдбата, а ще помогнат на културното богатство да живее още дълги години. За още снимки от Баган разгледайте галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май