Загадъчната пирамида Кох Кер и нейните странни ритуали, заради които хората бягат далеч

Загадъчната пирамида Кох Кер и нейните странни ритуали, заради които хората бягат далеч

За разлика от другите подобни съоръжения по света, пирамидите на Камбоджа са слабо проучени и не са много популярни сред туристите. Най-загадъчната от тях – Кох Кер, представлява храмов комплекс от 10-и век и се намира на 90 км от Ангкор.

На външен вид тази пирамида наподобява древните постройки на американските индианци.

В архитектурата на Кох Кер владетелят Джаяварман IV повторил стила на маите по отношение на броя на стъпалата – 7, както и на формата на постройката.

Но тя има свой собствен дух, благодарение на който днес целият храмов комплекс се нарича Прасат Тхом или "пирамидата на смъртта". Тази особеност на строителството днес кара местните хора да се страхуват от нея като от огън.

Пирамидата е с дължина 55 метра в основата и височина 35 метра. Докато е бил жив Джаяварман IV, тя е служела като свещен храм, а след смъртта му е трябвало да се превърне в гробница. Известно е, че владетелят на Камбоджа и основател на град Чок Гаргяр, където се намира пирамидата, е загинал в битка, но къде са останките му не е ясно. Той не е погребан.

На върха на пирамидата някога са се издигали символи на будизма и предшестващия го индуизъм, които по-късно се озовали в музеите на страната. Сред тях била статуята на митичната птица на бог Вишну, която се намира в Кралския национален музей в Пном Пен.

С върха е свързана основната загадка на мистичната сграда. Там има дупка, водеща към дълбока шахта, пълна с вода. В долната част има отделно помещение, до което няма достъп. Местните хора казват, че този кладенец е служил на Джаяварман IV като място за жертвоприношения.

Ексцентричният владетел сключил сделка с индуския господар на света на мъртвите – демона Мара, който му помогнал да извърши ужасни неща и да задържи властта. Затова той му принасял в жертва враговете си като ги хвърлял направо в портала, който се отварял на входа на шахтата на дълбокия кладенец.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Местните хора смятат този кладенец за "проход към ада". Езотериците, които са изследвали района, казват, че наистина този подводен вертикален тунел има праг или врата между обитателите на демоничния и човешкия свят.

Трябва да отбележим, че наследството на Чок Гаргяр оскъдно. След смъртта на владетеля Джаяварман IV той бил наследен от сина си, който не управлявал дълго. Той бил победен от представител на рода на предишните владетели – Харшаварман, които някога били свалени от Джаяварман. Столицата на Камбоджа се завърнала на предишното си място – древния Ангкор.

Местните жители бързо напуснали прокълнатите места, изоставили хубавите си къщи, разбили малките скулптури и повредили лицата на големите каменни статуи. Всички оцелели архитектурни паметници са осеяни с мистериозни надписи и рисунки, а много от тях има странни символи и знаци.

През двадесетте години, през които е просъществувала "незаконната" столица на Камбожда Джаяварман IV преобразил като по чудо някогашните пусти земи. Той напълнил новия град с чудесни храмове, построил водохранилища, бани, цялата необходима инфраструктура, библиотеки и жилищни сгради. Басейнът на Рахал е изкуствено езеро с дължина 1 км. То е оборудвано с непозната на съвременната наука система от подземни връзки, която го пълни с вода през дъждовния сезон.

Снимка: pochivka.blitz.bg

В продължение на 20 години градът се напълнил с прекрасни архитектурни творения, издигнати са много статуи. Забелязва се любовта на владетеля към впечатляващи гигантски постройки. В същото време не е ясно откъде е взет камъкът за строителството, тъй като в близост няма разработени кариери. Всички тези странни неща се свързват с делата на демона Мара, за когото се твърди, че бил в сговор с владетеля.

Съвременните туристи говорят, че горите около Прасат Тхом имат доста буйна растителност, но там няма птици и животни. В близост се чува само оглушителното стържене на цикадите. Стволовете на дърветата са странно извити, както се случва в зони с аномалии.

 

източник: pochivka.blitz.bg

ключови думи:
пирамида Кох Кер

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април