Ладакх – духовност и природа

За любители на разкошно-трудните дестинации...
Ладакх – духовност и природа

Районът Ладакх е разположен в най-северната точка на Индия, и се простира на територията на щата Джаму и Кашмир. Над северната му част е надвиснала планинската верига Кунлун, а на юг го пресрещат величествените Хималаи. Неслучайно името на тази свещена за будистите територия се превежда като "земята на високите проходи", а ние бихме добавили: и на зашеметяващите гледки...

Ладакх е наричан още "Малкият Тибет" заради етническата и културната близост с прословутия хималайски регион. Всъщност, подобно влияние не бива да ни изненадва предвид факта, че истинският Тибет е източен съсед на Ладакх.

В миналото Ладакх е имал важно стратегическо значение в региона, тъй като е представлявал кръстопът на важни търговски пътища. Само че след като Китай затваря границата към Тибет и Централна Азия през 60-те години на миналия век, престижа и оживлението в северноиндийската територия замира.

От 1974 г. обаче индийските власти започват да провеждат успешна политика за популяризиране на Ладакх като туристическа дестинация. Вследствие на това многобройни пътешественици – любители на екстремните експедиции и последователи на будизма, се отправят към необикновената хималайска територия.

Столицата на Ладакх – Лех, е един от малкото останали центрове на будизма в Южна Азия, редом с Шри Ланка, Бутан и района на Читагонг. По-голямата част от населението на Ладакх изповядва тибетски будизъм, а останалите са предимно последователи на шиитския ислям.

Wikimedia Commons/Michael Hardy

Що се отнася до населението, то е съставено предимно от тибетци, както и от няколко други представители на индийски и индоевропейски народности. Естествено следствие е, че преобладаващата духовна и материална култура в Ладакх е почти идентична с тибетската. Доказателство за това можем да открием в езика, обичаите, кухнята, музикалните и артистични форми на местните хора.

Последното нещо, което човек може да направи, отивайки в Ладакх, е да се чуди какво да прави. За всички вас, които обичате пъстрите култури и неделимата връзка между човека и природата - това мястото! Ако пък жадувате за екскурзия на далечно място с нетипична география, съчетаваща планини, плата, реки и яркия контраст между техните цветове и форми – Ладакх е за вас. Търсите ли екстремна разходка, вело или моторна обиколка, значи отново ще намерите своя рай.

И, не на последно място, ако поне малко изпитвате влечение към будизма, значи тук ще задоволите част от духовните си търсения. Ще можете да наблюдавате сраснали се с планината храмове, развяващи се на вятъра, озаряващи пустошта молитвени флагове и самотни, но горди ступи.

Ладакх с две думи е природа, дух, красота и изпитание за физическите ви сили. Питали ли сте се някога как ще се чувствате, ако попаднете на подобно място? За повече гледки от него, вижте галерията

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май