Необикновените спортни съоръжения 1

Първо се спускаме в пещерите на Норвегия, където са се провели Олимпийски игри...
Необикновените спортни съоръжения 1

Най-важното

Параметрите на Олимпийската подземна зала Йовик:

Ширина: 61 м, дължина: 91 м, височина: 25 м

Седящи места: 5 100

Обществена площ: 2 224 m2

Площ на игрището: 1965 m2

Обща площ: (с всички коридори, проходи и междинни помещения) 14 910 m2

Общ разход за строителство: около 135 милиона норвежки крони

Към основната зала има басейн с олимпийски размери, място за хранене и отдих, както и телекомуникационен център на местния мобилен оператор Telenor.

Когато човек търси, намира. Е, не винаги попада точно на това, което търси, но нещата, които изникват пред погледа му, докато обикаля света за интересни и сензационни дестинации, могат да се окажат истински съкровища. Такъв е случаят с нашата находка на нетрадиционни спортни съоръжения. Ще започнем с разкрития от планинска Норвегия, където природата е красива, но много сурова. Какви спортни изненади ни чакат там?

Олимпийската подземна зала Йовик (Gjøvik) е спортен комплекс, построен в пещерите на планината Ховдетопен. До този момент тя продължава да бъде най-голямото подземно съоръжение не само за спортни, но и за всякакви обществено-културни събития.  

Залата е експлоатирана за първи път по време на Зимните олимпийски игри в Норвегия (1994 г). Както може би помните, домакин на тогавашната Зимна олимпиада беше градчето Лилехамер, но за по-голямо удобство, месните власти взимат решение част от игрите да бъдат пренесени в съседния град Йовик. Именно там се намира и едноименното подземно съоръжение.

Йовик е разположен на брега на най-голямото норвежко езеро – Мьоса и е най-големият град в контитенталната част на страната. Подобно на преобладаващата част норвежки селища, той представлява планинска територия, покрита с оголени скали. Именно поради тази причина скандинавската страна залага толкова много на подземното строителство.

В Норвегия традиционно се изграждат много подземни съоръжения – от водни електроцентрали, през тунели, до плувни басейни. И Планинската зала не прави изключение от правилото.

Panoramio

Първоначалният замисъл е тя да бъде дом за спортни събития по хокей на лед, кърлинг, тренировки по фигурно пързаляне, плуване и лека атлетика. Предвидени са както места за спортистите, така и за 5000 души публика. Тогава има идея Олимпийската зала да стане и място за провеждане на конференции, изложби и панаири. Впоследствие това хрумване действително се реализира.

Total SportsПреди да започнат строителните работи са проведени сериозни проучвания върху вентилационните и енергоснабдителните възможности, направени са тестове за противопожарна безопасност. Добре са изучени свойствата на гнайсовите скали, участващи в структурата на Ховдетопен.

В крайна сметка, спортната арена е издигната през 1993 г. и по този случай е проведено грандиозно откриване. Истинското изпитание за залата обаче идва през 1994 г, с приемането на гостите на Олимпийските игри.

Понастоящем подземната зала е не само спортен комплекс, но и домакин на постоянна изложба на най-големите скални резби в Норвегия, както и на фотоизложение, съдържащо кадри от Олимпийските игри от 1994 г. Атрактивната обществена база е посещавана от близо 100 000 туристи годишно.

А в историята й са включени и много концерти, включително на звезди от ранга на Роби Уилямс, Ванеса Мей, Сара Брайтман и др. Едни от най-впечатляващите музикални събития тук са изпълненията на хорове, включително акапелни.

Е, ще бъде интересно да надникнем поне веднъж на живо в този комплекс, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май