От Ком... към облаците

Вдъхновяваща разходка из западна Стара планина
От Ком... към облаците

Знаем, че сте чували за прословутия туристически маршрут, който започва от Стара планина и свършва при черноморския нос Емине. Той е дълъг "едва" около 700 км и, ако решите да го преминете пеш, в летни условия ще са ви необходими близо 25 дни. Е, миналия уикенд бяхме в неговата начална планинска точка. И останахме там, за да потвърдим Вазовия опит, че връх Ком и околностите му са истински извор на вдъхновение. Полегнете заедно с нас в тревата и вперете поглед към облачните морета, с които ни плени това магическо място.

Ако искате да си подарите удоволствието, което изпитахме и ние, трябва да знаете, че старопланинското чудо се намира на около два часа път с кола от столицата ни. Пътят преминава край Констинброд, Годеч, и Вършец, а сетне и през приказно златистия за сезона Петрохански проход. След Петрохан трябва да се доберете до Берковица, а оттам – до старата хижа Ком, която ще стане изходният ви пешеходен пункт.

Руслана РусеваРазбира се, това не означава, че не може да поемете пеша още от прохода (преминавайки през старата хижа Ком, през гори и ливади) или Берковица (по асфалтирания път). Навсякъде по пътеките има табели или маркировка и надписи, така че не може да се объркате.

Иначе, ако решите да шофирате до старата хижа Ком (или до новата, която се намира малко по-ниско от нея), едноименният връх е лесен за достигане по маркираната пътека. Пътят от стария заслон в най-лошия случай ще ви отнеме два часа, а при ритмичен ход – час и половина. Мога да ви кажа обаче, че особено през настоящия сезон, този маршрут е едно от най-прекрасните творения на живописта, което сте виждали. Единствено леко разочарование представлява сечището, разположено в непосредствена близост до старата хижа, защото там посрещат трупове на изсъхнали дървета.

Подминавайки сечището, се навлиза в борова гора, където всъщност е и единствената по-стръмна отсечка в пътуването. Замръзнал сняг украсява посипания с листа горски път, докато в същото време слънцето бодро прокрадва меките си лъчи през дърветата. Пътят тук е радост, но още по-голяма радост е да излезеш сред игривите треви, които покриват подножието на върховете Голям Ком (или само Ком) и Малък Ком (разположен на изток от Голям Ком).

Самият връх Ком (2016 м.н.в.) е немного висок и лесен за покоряване. Истинското духовно изживяване предлагат гледките, разположени под него. Може би най-вълнуваща от тях е намиращото се на север Берковско поле, покрито от призрачни облаци. Далеч на юг, забулени в сняг пък ще видите гигантските ридове на Рила...

Да огледаш това място наоколо е величаво. Усещаш, че си едно с небето и земята, макар да си малка човешка точка между тях. Но всичко е толкова красиво, че се чувстваш значителен само, защото си свидетел на тази природна картина. Идете и вижте. Няма да ви коства нищо, освен тръпнещото чувство отвътре. Вижте предварително за какво говоря в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 16.01.2012 | 20:36
    В место да развиват Туризъм в България, нашите крадливи , подкупни и продажни управници искат да ми добиват " ШИСТОВ ГАЗ " . Я вземете напуснете България бе предатели мръсни. Мърши такива

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май