Пустинният оазис Дунхуан

И съкровищата, които ще откриете в околността му...
Пустинният оазис Дунхуан

Дунхуан е град, разположен в северозападната част на провинция Гансу, западен Китай. Някога е бил важна спирка по Пътя на коприната, а днес продължава да бъде ключова територия, през която минава пътят от Индия през Лхаса към Монголия и южен Сибир.

Ако някой път се озовете на територията на древния китайски град, трябва да знаете, че му е било отредено да бъде оазис сред пустинята. Ама буквално. Като оставим настрана тази необикновена далновидност на създателите му, обаче, е редно да споменем, че не само Дунхуан, но и покрайнините му си заслужават посещението.

Първото прекрасно място в близост са будистките пещери Могао. Те се намират на 25 югозападно от Дунхуан и до тях можете да стигнете с автобус или кола. Още по-авантюристично е да го направите с организирана група, на гърба на камила :) Подробностите около пътуването оставяме на вас, но бързаме да ви кажем защо е хубаво да включите Могао в списъка си със забележителности.

291b292c-b319-5010-b748-fbad7ef9c38ainm.comИзглед от комплекса Могао

Като започнем с това, че те са построени от човешка ръка, нещата започват да изглеждат малко по-различни, нали? Но нека добавим, че в тях са запазени 492 (пещерни) храма, близо 45 000 м2 стенописи и около 2 400 глинени скулптури. Как ви се струва? Цялото това богатство, събирано и съхранено от поклонниците на будизма, превръща Могао в един от най-важните китайски центрове на древните будистки архитектура и изкуство.

7e08a11a-791d-e59b-2022-d9bfc5be2679inm.comЕзерото с форма на полумесец

Щом сме решили да използваме Дунхуан за изходна точка веднъж, можем да го направим и втори път. Отправяйки се отново в посока юг, трябва да изминем само 6 километра, за да се озовем при езерото с форма на полумесец и неговия павилион. За наше най-огромно съжаление от този воден източник, хвърлен в пустинята, днес е останало съвсем малко и понастоящем китайските власти правят всичко възможно, за да напълнят водоема отново.

Като за десерт ви оставяме забележителността, която се намира буквално на един хвърлей от Дунхуан. Едва 3 километра делят Пагодата на белия кон от центъра на града. Ступата се извисява на 12 метра височина и е построена през IV в. по нареждане на будистки преводач в памет на верния му кон.

А когато се завърнете към изходна позиция, в оазиса Дунхуан, можете да се насладите на екзотичната архитектура, великолепните залези или да посетите нощния пазар. Просто си изберете... А за да се порадвате на внушителния вид на Пагодата на белия кон и още идна гледка от Могао, влезте в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април