Пъстроцветните гледки на Катманду

Или един от градовете, за които ще възкликнете: „Е, няма такова място!"
Пъстроцветните гледки на Катманду

Всичко тръгна от едни снимки на непалската столица. Проклех деня, в който ги видях! Защото оттогава не мога да си избия от ума мисълта, че трябва да отида там. При това няколко пъти...

По разкази на туристи, непалската столица предлага на посетителите едновременно шокиращи и омагьосващи сцени. Чрез фотографиите се запознах отчасти и с двете й лица. Колкото и да е странно обаче, градските картини, разкриващи мизерия и мръсотия, не ме разубедиха да пътувам ни най-малко – даже напротив.

Катманду е най-големият град в планинската държава Непал. Към средата на 2011 г. хималайското селище има население от около един милион души. Счита се, че името му произлиза от наименованието на двуетажната дървена пагода Каастхамандап – "закрит дървен заслон", която също се намира в града.

Както споменах, атмосферата на Катманду е многолика, изпълнена с противоречиви гледки, (очевидците добавят – и аромати), много екзотична и до голяма степен неразбираема за представителите на западната цивилизация.

Скулптура на маймуна пред Златния храм в ПатанEldbjørg NyborgСкулптура на маймуна пред Златния храм в Патан В едно обаче мога да ви уверя – там изобщо няма да ви е скучно. Защото иначе малката му територия е изпълнена с исторически, природни, архитектурни, религиозни забележителности и неподправено, но интригуващо поднася на тепсия бита на местните.

Какво можете да видите в Катманду?

Храмове, дворци, маймуни... Класика за посетителите е площад "Дурбар", чието име означава "мястото с дворците". Там могат да се видят вече споменатата пагода Каастхамандап, в чиято структура не присъства нито един железен пирон, светилища, индуистки и будистки каменни статуи, дворци, строени по времето на 4 последователни непалски царства. Тук можете да влезете и в храма на живата богиня дете Кумари.

В града можете да присъствате на жертвоприношение, да бъдете нападнати от група непослушни маймуни, ята гълъби или едър рогат добитък, който обикаля съвсем спокойно по улиците.

И това не е всичко. Тъй като Катманду разполага с двама "братя" – градовете Патан (Лалитпур), разположен на 5 км в южна посока, и Бхактапур – на 12 км на изток, можете съвсем спокойно да се разходите дотам и да продължите с обиколките на още величествени индуистки и будистки храмове и скулптури, тесни мистериозни улички, огромни площади и неземни дворци. Духовният синкретизъм между будизъм и индуизъм ще усещате навсякъде в града, и не по малко – у самите хора, които са верни последователи на тези религиозно-философски учения.

Но освен горните забележителности, любителите на историята и изкуството могат да посетят много музеи и да видят безброй експонати на изкуството и архитектурата от различни епохи. Местата, от които би тръгнал търсачът на тези съкровища, са Националният исторически музей и Националната художествена галерия на Непал.

Ако се питате за начините на придвижване в града, ще споменем автобус, такси и велосипед. С първите две трябва да сте особено внимателни, предупреждават туристическите агенти. Някои шофьори на автобуси карат изключително невнимателно по стръмните планински местности, а пък водачите на такси –  съвсем нормално изискват необикновено високи такси за услугите си. Разбира се, при добро желание, можете да пропътувате част от разстоянията и пеш.

Напоследък все повече млади хора посещават Катманду, за да се насладят на любимата си музика по време на ежегодния международен джаз фестивал Джазманду. Бидейки в непалската столица, не е проблем да се отскочи с автобус и до намиращия се съвсем наблизо индийски град Варанаси, който също ще ви порази със сакрално-битовите си гледки. Желаещите да погълнат още глътка свещен въздух пък биха се отправили към Тибет...

За радост и тъга, това е само част от облика на този град-мечта, но само засега. Започвам да събирам пари за билети, за да мога да ви разкажа подробности от първа ръка. А може би любопитството ми вече е заразило и вас? За още гледки заповядайте в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 19:32
    Пожелавам ти да отидеш и да напишеш после по-подробна статия за културата, бита и забележителностите на това невероятно място. И мен ме завладя. Аз по принцип си падам по тази култура, но това е друга тема.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май