Странните музеи в Европа 1

Музей на наденичките, на канализацията и още нещо...
Странните музеи в Европа 1

Добре, имаме бърз въпрос – Когато пътувате, вие предпочитате:

а) да обикаляте забележителности от сутрин до вечер – дворци, музеи, галерии, каквото има;

б) да се потопите в атмосферата на мястото, в което се намирате, и да опознаете хората, доколкото е възможно;

в) да се забавлявате максимално, а това включва двете горни възможности + още стотици неща, които ви хрумват на място.

Да, знаехме си, че ще изберете последното! И, за да сме ви от полза, ви предлагаме един съвсем кратък списък на най-странните музеи в Европа. Ей, така за разнообразие :)

Музей на наденичките с къри сос, Берлин, Германия

Die Currywurst MuseumОткрит през 2009 г., този уникален дом на най-любимата бърза храна на немците ще изкуши и туристите със своите невероятни вкусотии. Тук можете да се запознаете с историята на местните колбаси, какви видове са и как се приготвят. В специалната стая на подправките ще научите всичко за къри соса (кетчуп+къри), както и за останалите съставки в един перфектно приготвен деликатес.

Това, което особено ни впечатли, е интеракцията между бързото хранене и така актуалната напоследък екология. В музея на наденичките с къри сос държат на природосъобразността – опаковки от рециклирана хартия, метални и пластмасови съдове, които са не само безопасни, но и могат да се преработват, за да се използват отново, и още интересни хрумки са само част от еко идеите в бранша.

Разбира се, можете да присъствате на тематични прожекции, а накрая и да пробвате прочутите наденички на място. Предлагат се и във вариант за... вегетарианци!

Музеят работи всеки ден от 10.00 до 22.00 (входът се затваря в 20.00), а билетът струва 11 евро (4 евро отстъпка получават студенти, пенсионери и инвалиди, а деца под 6 години влизат безплатно). Вижте още няколко снимки в галерията :)

Музей на канализацията, Париж, Франция

Go ParisДа, един от най-романтичните градове в света се слави с много забележителности, но освен това има и една от най-старите подземни канализационни системи на планетата, строена още през XIII век.

Днес тази система е с обща дължина от над 2100 км, а около 2 км от подземните коридори са отворени за посетители. В тях могат да се видят изключителни примари за инженерната мисъл през Средновековието, благодарение на която Париж се справя с отпадъците си.

Може да срещнете твърдения, че този музей има специфичен (и доста неприятен) аромат, но те са значително преувеличени. Всъщност, той представлява наистина различен поглед към Града на светлините, който няма общо с популярните катакомби, Лувъра, Шан-з-Елизе и Айфеловата кула.

Музеят е отворен всеки ден, без четвъртък и петък, от 11.00 до 17.00 ч. По празници обикновено има специфично изменение в графика, а освен това затваря всеки януари за около 3 седмици, така че се поинтересувайте допълнително за работното му време.

Входът за възрастни е 4,10 евро, за деца – 3,20 евро, а малчуганите до 6-годишна възраст влизат безплатно.

Музей на косачките, Саутпорт, Великобритания

the British Lawnmower MuseumБивш автомобилен състезател, израснал във фамилия производители на косачки, е основател на това чудно местенце, закътано из провинциалната северна част на Острова.

Моторизираните машинки за подрязване на трева имат дълга история, която започва още през 1830 г. А в този музей могат да се видят някои невероятни екземпляри, които са безценни реставрирани антики. Общо експонатите са над 300 и се множат непрекъснато. Сред тях е и косачката на принц Чарлз и покойната принцеса Даяна.

Сбирката може да се види всеки ден, без неделя, от 9.00 до 17.30. Цената на посещение за възрастен е 2 британски лири (в това се включва и аудио тур), а за деца от 4 до 16-годишна възраст – 1 лира.

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май