Цветната градина Койкенхоф

Най-големият европейски ботанически парк е досущ като късче от рая
Цветната градина Койкенхоф

Честита астрономическа пролет! Типично в стила на този сезон, сега навсякъде ще започнат да разцъфтяват цветя. Красота, свеж въздух, събуждане за живот. Хората открай време са изпитвали нужда да опитомяват природата и да разполагат нейни умалени версии в задния си двор, ако е възможно. Още един пример за това е разкошната цветна градина Койкенхоф, която се намира край град Лисе, Холандия.

Вече 63 години най-голямата ботаническа градина в Европа привлича посетителите си със страхотно изобилие от аромати и цветове. Чудото се простира на площ от 320 декара и може да се похвали с колекция от 4.5 милиона лалета, които на това място растат в 100 разновидности.

Според официалния сайт на уникалната забележителност, тук ежегодно се засаждат на ръка седем милиона цветни луковици. Най-често срещаните видове са лалета, зюмбюли, нарциси и други цветни видове.

Освен тях обаче, Койкенхоф е дом на над 2500 дървета, виреещи в 87 разновидности. Градината наистина ще ви хареса, ако обичате да се разхождате сред полета от цветя, защото паркът разполага с близо 15 километра алеи – само за пешеходци :)

www.facebook.com/visitkeukenhof

През XV в. настоящият ботаническият парк е представлявал ловни територии на благородниците. Оттам носели билки на Жаклин – херцогинята на областите Хайнаут и Нидерландия. Именно заради това, още от създаването си, огромното цветно пространство се нарича "Койкенхоф", което означава "кухненската градина".

Райското кътче е отворено ежегодно от 22 март до 20 май. Ако искате да се насладите на лалетата в най-свежия им период, ще трябва да направите посещението си към средата на април. На 21-ви същия месец пък в градината ще се проведе и пищен цветен парад. Разположеният на територията на Койкенхоф едноименен замък пък нерядко става домакин на концерти за класическа музика.

Е, готови ли сте да посрещнете пролетта сред цветя и почти аристократична обстановка? За още сезонно вдъхновение, посетете галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май