Strongman*: фермерска разходка

Да походим с тежести в ръце!
Strongman*: фермерска разходка

Вярваме, че тренировките с тежести са едни от най-универсалните за изграждате на комплексни атлетически качества. Затова миналия път започнахме да разглеждаме някои дисциплини, включени в силовото състезание World's Strongest Man. За фермерската разходка сме споменавали и преди, но днес искаме да я опишем по-подробно.

Всъщност, всеки от нас, съзнателно или несъзнателно е правил фермерска разходка. Да, вие сте "ходили" на фермерска разходка всеки път, когато сте носили в ръка (ръце) куфар(и) или тежка пазарска чанта.

Участниците в Най-силният мъж на света обикновено използват щанги с издължени дръжки, като показаните на картинката по-горе. Всяка една от тях тежи между 125 и 170 кг. Целта в тази надпревара е да се измине разстояние, вариращо от 38 до 76 м, (в зависимост от тежестите) с една тежест във всяка ръка. Цялата дистанция се преминава, като на половината разстояние атлетът спира, обръща се кръгом и се връща по обратния път.

Всички знаем, че разходката е полезна за здравето. Нека сега разгледаме и хубавите страни на разходката с тежести. Освен сила, разбира се, фермерското ходене подобрява анаеробната издръжливост, силата на хвата, развива горната част на трапецовидния мускул, косите коремни мускули и мускулите на предмишниците. Ще добавим още, че това физическо предизвикателство спомага за стабилизиране и укрепване на седалището, коленете и глезените.

Можете да изпробвате фермерската разходка и в домашни условия. Просто намерете два по-тежки дъмбела или пудовки и започнете да ходите от единия край на стаята до другия и обратно. Важно за правилната техника на изпълнение е да подберете подходящите за вас тежести. Не забравяйте да ги държите плътно към тялото по време на ходене.

Ръцете дръжте изпънати. Не забързвайте крачка твърде много, за да не изгубите равновесие. Правилното дишане също е от значение. Докато вървите с тежестите, тялото ви трябва да е изправено, брадичката - прибрана, а гърдите - изпъчени.

След изпълнение ще се почувствате не само освежени, но и изпълнени със сила. Да не говорим колко по-уверено ще крачите из тесните заснежени градски пътечки :) По-долу можете да видите какво представлява фермерската разходка с пудовки.

 

*Буквален превод от английски език – "силен човек"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май