Ежедневна поддръжка на най-ценното

В едно здраво тяло има място за всичко останало
Ежедневна поддръжка на най-ценното

Това може би ще подразни много хора, но ето как стоят нещата. Човек идва на този свят с едно-единствено нещо и го напуска, когато то спре да му служи. Това не е душата, не е вярата, не са парите, приятелството, добротата или острият ум. Най-ценното, с което разполагате, е вашето тяло, защото без него нямаше да ви има и вас. Тялото е опаковката, в която съхранявате всички онези несправедливо считани за далеч по-висши от него неща. Ето защо всеки един от нас трябва да е в състояние да извършва базова поддръжка на тази опаковка така, че да й гарантира максимално продължителен срок на годност за побиране на нематериални изживявания, емоции, мисли, знание, информация, опит и други второстепенни важности.

Целта на днешната статия е да ви запознае с един човек, който учи народа как да осъществяват именно тази грижа. Неговото име е Кели Старет и много хора научиха за него преди три години, когато стартира проектът му Mobility WOD. Кели има зала за кросфит в Сан Франциско, но по-важното е, че благодарение на опита си като треньор и физиотерапевт, той успява да създаде една много задълбочена и същевременно достъпна концепция за човешка мобилност, голяма част от която е достъпна онлайн. Според него 98% от ортопедичните проблеми в световен план са предотвратими, независимо дали става дума за болки в коленете, кръста, рамото или друго звено в опорно-двигателния апарат. Презумпцията е, че стига да не се храните с боклуци, приемате достатъчно вода, наспивате се и се движите правилно, организмът ви ще разполага с неизчерпаема способност да се самовъзстановява.

Сайтът Mobility WOD е специализиран именно в тази последна точка – правилното движение. Или още по-точно – дефинирането на оптималната позиция, в която трябва да се намира човешкото тяло, и предоставянето на правилните инструменти (мобилизации, самомасаж, разтягане) за нейното постигане. От днес платформата е с нов дизайн, който я прави много по-леснодостъпна и интуитивна за навигация. Това е и причината да реша да ви я представя, тъй като в предходните версии информацията беше организирана по хронология и наглед представляваше един объркващ за новия посетител списък с видеоклипове.906299Колаж: FitWell.bg

В момента секцията с епизодите (някои от които платени) разполага с изключително удобен филтър, който дава възможност за избор на видео според интересната за потребителя част от тялото/става, мускул/тъкан, движение/упражнение, травма, спорт, лайфстайл и др. Клиповете рядко надвишават пет минути и обикновено в тях се говори на достъпен език, а демонстрациите са повече от нагледни.

Моят съвет към вас е следният: направете си един списък с физическите несгоди, които изпитвате в последно време. От тях изберете най-проблемната и използвайте филтъра, за да редуцирате избора си до няколко видеа. Не се нахвърляйте да гледате всичко, а се спрете на един от тях; разучете и изпробвайте показаното неколкократно в рамките на няколко последователни дни. Няма да ви бъдат нужни повече от 10 минути дневно. Наблюдавайте тялото си и съпоставяйте състоянието му с изходната точка, от която сте тръгнали.

След една-две седмици преминете върху някоя нова техника, касаеща вашия проблем, освен ако междувременно не сте се отървали от него по мистериозен начин. Не пропускайте да споделите впечатленията и резултатите си с нас във фейсбук. Обичайте тялото си и се грижете за него. Всичко друго е избирателно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април