За да не убие студът спортната ни амбиция

Ще трябва ние да убием амбициите на студа
За да не убие студът спортната ни амбиция

Макар климатът на Земята да се затопля главоломно, в страната ни все още се усеща поразяващата ръка на месеца с касапското прозвище Голям Сечко. В тази връзка, на хората, които обичат да спортуват, им се налага все някак да се приспособят към минусовите температури. Но понеже човешките същества, за разлика от температурите, разполагат с интелект, първите могат да тръшнат вторите на пода и да се устремят към фитнес заниманията си.

Когато все пак се наканим да тренираме въпреки студените фурии, пред нас изскачат два екзистенциални въпроса в следната последователност: "Защо ми е толкова трудно да контролирам движенията си?" и "Няма ли начин да се справя с това неудобство?".

Обяснението за сравнително по-трудната подвижност и координация по време на тренировка през зимния период е просто: студът кара кръвоносните съдове да се свиват. В този смисъл, той може да бъде разглеждан като вид физически стрес, който привежда организма в защитен режим. Вследствие на стесняването си, съдовете доставят по-малко кръв до крайниците, и по-солидните количества от нея са резервирани за жизненоважните вътрешни органи.

Щом сгреем тялото си до нормалната за него температура, то се чувства отново в безопасност и започва да разпределя кръвта равномерно във всички посоки. (Случаят с по-трудното оросяване на крайниците при жените, разбира се, е отделен). Но всеки път, когато човекът трябва да се изправи пред студа, защитните функции на организма се задействат отново.

И макар че зависи какво ще тренираме и дали ще го правим навън или в закрито помещение, има няколко условия, към които трябва да се придържаме, за да извлечем максимална изгода от тренировките в студено време.

Разгрявката: направете я както обикновено, но задължително отделете повече време за въвличане на всички стави в целия им обхват на движение. Добър вариант е и да направите различни упражнения със собствено тегло или просто да потичате.

inm.comОблеклото: ето, че стигнахме до асоциацията, която всеки прави, щом чуе думичката "студ". За онези, които са се решили на кардио, е препоръчително носенето на два-три слоя дрехи, най-долният от които е вълнен или от изкуствена материя, която не залепва за гърба при изпотяване. Горните слоеве дрехи постепенно ще бъдат свалени с вдигането на телесната температура. Ако спортувате в дъждовно време, не забравяйте да сложите и анорак.

Обувките трябва да са с подходящи подметки, които да предотвратят максимално плъзгането, в случай, че сте навън. Чорапите могат да бъдат увеличени до два чифта при условие, че стъпалата ви остават по-неподвижни в избрания спорт. В крайна сметка, когато се раздвижите, топлината ще се разпредели навсякъде.

Дори и да не ви се вярва, шапката е задължителен атрибут, тъй като около 40% от телесната температура се губи именно през главата.

Не забравяйте да пиете вода: макар че студеното време понякога ни кара да забравяме за жаждата, губим почти толкова течност, колкото и през лятото. Така че се снабдете с шише хладка вода и я използвайте по предназначение.

Дано тези малки хитрини ви бъдат от полза, когато се изправите пред големия лош студ. Продължавайте смело и тренировъчно напред!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май