Колко бързо губите мускулна маса при спиране на тренировките?

Полезна статия за фитнес маниаци!
Колко бързо губите мускулна маса при спиране на тренировките?

Знаете ли колко бързо губите мускулната си маса, когато спрете да тренирате?

Може би сте пропуснали тренировка или две, а може дори и шест, но се чудите каква е реалната щета върху състоянието на мускулите?!

Ако замените редовните си упражнения с прекарване на повече време на дивана, можете да загубите около 1/3 от силата си, според ново проучване публикувано в Journal of Rehabilitation Medicine.

Изследователите от University of Copenhagen провели проучване сред различни възрастови групи, като на всеки от участниците поставили на едно от колената скоба, така че единия крак да бъде обездвижен в продължение на 2 седмици. След първите 2 седмици, по-младата група от мъже до 30 годишна възраст загубили между 22 и 34% от тяхната мускулна маса на обездвижения крак, по-възрастните  между 60 и 70 годишна възраст загубили от 20 и 26%.

1554800Thinkstock/Guliver

Бързо настъпилата атрофия на мускулите може да ви подейства изключително отрезвяващо, но не това е най-лошата новина.

Изследователите решили да наблюдават как мъжете ще възстановят мускулатурата. Мъжете от двете групи започват 6 седмична програма, при която е необходимо да карат колело 3 пъти в седмицата в продължение на 4 седмици и 4 пъти седмично в продължение на още 2 седмици.

Мъжете участвали в проучването възвърнали мускулната си маса след 6 седмичния период, но силата на крака все още е била ниска с 5-10%, отколкото в началото на изследването.

"Въпреки, че в изследването взеха участие само мъже, резултатите вероятно се отнасят и за жени”, казва авторът на проучването д-р Andreas Vigelsø, който е и научен сътрудник в Center for Healthy Aging at the University of Copenhagen.

Според него е от изключителна важност активността на всеки един човек да се запази максимално висока през целия живот и допълва:

"Резултатите не означават, че не можете да пропуснете фитнес тренировка или дори две от време на време, но те илюстрират колко бързо губите мускулна сила с понижаването на активността си. Въпреки, че по-младите мъже в изследването са загубили повече мускули, загубата на мускулна маса при по-възрастните може да бъде по-сериозен проблем, тъй като има по-голям потенциал това да се отрази върху ежедневните им рутинни занимания – като ходене, хвърляне на кофата за боклук, пазаруване, готвене, слизане и качване по стълби. Истината е, че загубата на ¼ от силата ви е лошо за здравето, независимостта и качеството на живот, ако сте на 70 години.”

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април