Надвийте мързела в своя полза

Потренирайте точно, когато си мислите, че не ви се занимава с това
Надвийте мързела в своя полза

Често ли ви се случва да се замъкнете с последни сили в залата, само за да си дадете сметка, че изобщо не желаете да сте там? Или пък смело да вземете решение точно днес кракът ви да не стъпи във фитнеса, защото и без това достатъчно сте се напрегнали на работното място.

Всъщност, в 8 от всеки 10 подобни случая въобще не сте чак толкова изтощени, но просто имате добро извинение да се скатаете, нали?

Нашето предложение за следващия път, когато си мислите, че не можете да се движите е да... потренирате за разнообразие. Гарантираме ви, че няма да съжалявате.

 

Какво да правите, когато усетите, че сте на път да се скатаете?

Намерете начин да хапнете нещо. Много е вероятно, ако денят ви е бил натоварен, да сте нямали време да се нахраните и/или да сте били подложени на повече напрежение и да сте вложили повече енергия в работата.

При това положение сте жертва на неблагоприятната комбинация от глад и завишени нива на кортизол (хормон на стреса), която в никакъв случай не е предпоставка за добра тренировка.

Настройте се психически. Докато храносмилате, си дайте време да визуализирате себе си в залата и всички прекрасни неща, които ще ви се случат там.

Да, това включва и новата девойка с розовия клин на машината за външната част на бедрата. И любимото ви упражнение за бицепс. И ваниловия протеинов шейк след това.

 

Добре, де, няма да се скатавам! И сега какво?

Появете се на мястото, където тренирате. Важно е, за да може да се случи тренировка, все пак. Още по-добре е, ако имате елементарни условия за спорт у дома. Да – така пропускате мацката с клинчето, но пък значително съкращавате разходката работа-фитнес-вкъщи, която често е ключов демотиватор. Както и времето, което ви дели от вечерята и леглото.

 

Пристигнахте. Още ви мързи малко, а пък и девойката в розово я няма...

Няма значение. Нали сте тук. Сега ви остава само да поспортувате малко. Съвсем мъничко.

Забравете за тренировъчната програма, която следвате. Време е за удоволствие и разнообразие. Ще имате и по-добри дни, в които да наваксате.

Ако имате основно упражнение за деня, което е важно за вашия прогрес – направете го, но съкратете броя на сериите и/или намалете тежестта с 10 - 15%, за да не претренирате в случай, че сте наистина изтощени. След това дайте воля на въображението си.

Направете неща, които стандартно не правите: поскачайте на въже, поиграйте си с пудовките, ако има такива, хвърляйте медицинска топка, поблъскайте боксов чувал. Всъщност, колкото по-задъхващ характер има тренировката, която си измислите в движение, толкова по-разтоварваща ще е тя. 

 

Примерни подходи, които можете да прилагате в действие всеки път, когато си мислите, че не ви се тренира, могат да бъдат:

  • Експлозивни и балистични упражнения с малки тежести – максимален брой повторения за  минимално време в една или повече серии (суингове с дъмбел или пудовка, рикоширане на медицинска топка от под и/или стена)

  • Динамични упражнения със собствено тегло (лицеви опори с пляскане, скачане на въже, клек с подскок, Jumping Jack, бърпи, интервални спринтове)

  • Упражнения на открито (обръщане на гума от трактор, влачене на същата гума с въже, бой по гумата с чук, спринтове, набиране на лост, тичане и др.)

  • Комбинация от горните – в кръгове или комплекси, аранжирани по ваш вкус 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май