Расте ли се от мускулна треска?

Митовете vs. Науката
Расте ли се от мускулна треска?

Всеки е изпитвал мускулна треска поне веднъж в живота си в резултат от тренировка или от друга предизвикателна физическа дейност. Мускулната треска е чувството на болка и скованост в мускулите, появяващо се един или два дни след въпросната активност. Доста хора считат, че мускулната треска е признак за ефективна тренировка: "Добре стресирах мускулите и сега те растат!". Истината е, че масово разпространените схващания за причините и ефектите от мускулната треска са в по-голяма или по-малка степен неверни.

Какво причинява мускулната треска?

Допреди време явлението се свързваше изцяло с натрупването на млечна киселина в следствие от физическата активност. Истината е, че мускулите се изчистват от млечна киселина в рамките на 30 минути след прекратяване на въпросната активност и не е ясно доколко тя е фактор за появата на мускулна треска.

По-важно е, че когато един мускул, който е подложен на натоварване се разпуска, в него възникват малки разкъсвания. Разпускането е обратно на свиването и е свързано с т.нар. "отрицателна" или ексцентрична част на движенията. Пример за това е понижаването на тежестта в повечето упражнения. Науката все още няма обяснение защо тези микротравми се получават единствено при ексцентрични движения, но явлението е налице. Понякога те стават причина за мускулна треска.

По-важно е да изтъкнем, че източникът на болка не са самите мускулни влакна, а съединителната тъкан в мускула. Това означава, че наличието на възпаление и мускулна треска не е категоричен сигнал, че има разкъсвания във влакната. Тъканите имат свойството да се адаптират с времето и ако сме достатъчно настоятелни в изпълнението на определена дейност, тя ще спре да ни причинява мускулна треска.

От всичко казано дотук обаче никак не става ясно дали мускулната треска има нещо общо с мускулния растеж.

Растат ли трескавите мускули?

За съжаление, проведените до момента изследвания не успяват да установят причинно-следствена връзка между мускулната треска и протеиновия синтез и последващото увеличаване размера на мускула. Какво установяват те, всъщност:

  • Възстановяването на мускулните влакна може да доведе до растеж. Както вече споменахме, дейностите, които причиняват треска, не винаги причиняват и микроразкъсвания в тези влакна.

  • Мускулна треска възниква при условие, че тялото бъде подложено на достатъчен ексцентричен стрес, който да увреди съединителните тъкани. Това може да е признак за стимулираща растежа тренировка с тежести, но може и да не е.

  • Мускулите ви са в състояние да растат и без да изпитваме мускулна треска. Тя може да бъде причинена от което и да е ексцентрично упражнение, на което изпълните достатъчен брой повторения. Колкото по-непривично е това упражнение за нас, толкова по-зле ще се чувстваме на следващия ден.

  • Щом треската не е добър индикатор за промени в мускулните влакна и тяхното ремоделиране, нямаме основания да я използваме като признак, че сме направили добра тренировка за хипертрофия. Тичането по надолнище е един от методите, който се използва в научните изследвания на мускулната треска. То причинява много повече щети в мускула и последващ дискомфорт, отколкото една стандартна тренировка за крака с тежести. Познайте обаче коя от двете тренировки ще предизвика повече хипертрофия.

 

Много хора са пристрастени към мускулната треска заради непосредствената обратна връзка, която получават в следствие на тренировките си. Това е привидно логично, тъй като колкото по-здраво тренираме, толкова по-"стреснати" са мускулите ни след това. А колкото по-здраво тренираме, толкова повече растем. Следователно, колкото по-"стреснати" са мускулите ни, толкова повече растем.

Едно упражнение или тренировка могат да продължат да бъдат ефективни далеч след като са спрели да ни причиняват мускулна треска. Полза може да бъде извлечена дори и от такива упражнения, които никога не са ни причинявали болка. Винаги се доверявайте повече на реалните дългосрочни резултати, отколкото на непосредствените симптоми, защото те често са в състояние да ни подведат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май