Силата на олимпийския дух: Уилма Рудолф

Първата жена, която се превръща в легенда на леката атлетика
Силата на олимпийския дух: Уилма Рудолф

Всеки спортист мечтае да участва на Олимпийски игри и да даде максимума от себе си на тях. На тази толкова съкровена цел често са посветени животи: не един, а безброй...

Точно за това и олимпийският дух е нещо толкова силно и необяснимо, че предизвиква само възхищение и респект.

Колегите от Sportuvai.bg подбраха няколко изключителни примера, които безспорно доказват, че невъзможни неща няма! Следващият е:

Уилма Рудолф

Родена в Южните щати през 1940 г. като 20-тото дете в афро-американско семейство с общо 22 малчугана, Уилма не расте в най-спортната среда на света.

На 4 години се разболява от детски паралич и, въпреки че се възстановява, се налага да носи шина на левия си крак в продължение на 5 години, което води до изкривяването му. След това ходи със специални ортопедични обувки и едва на 12-годишна възраст се възстановява напълно. До тази възраст е прекарала и почти всички детски болести, характерни за онова време: скарлатина, коклюш, варицела, морбили и др.

Започва да тренира усилено – играе баскетбол в училищния отбор, а между сезоните на първенството поддържа форма с лека атлетика. Няколко години по-късно е забелязана от един от най-прогресивните треньори по лека атлетика и намира място в националния тим на САЩ. Така стига до Олимпийските игри в Мелбърн, Австралия, през 1956 година, където печели бронзов медал в щафетното бягане 4х100 м.

На следващата Олимпиада, която се провежда през 1960 г. в Рим, Италия, Уилма Рудолф се превръща в легенда. Тя печели 3 златни медала: в бягането на 100 м, на 200 м и в щафетата 4х100 м, при това с олимпийски рекорд във втората дисциплина и световен в третата. Така си печели прозвището "най-бързата жена в света" и става първата американка, завоювала три олимпийски титли в рамките на едни игри.

 

Уилма доказва на всички лекари в детството й, които са твърдели, че тя няма да може да ходи нормално до края на живота си, че всъщност е създадена да бяга :)

Впоследствие Рудолф е отявлен борец за равноправие в САЩ и посланик на редица организации, защитаващи правата на жените и цветнокожите в световен мащаб.

Sports News

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май