Тренировката на: Крис Евънс

Превръщането в Капитан Америка не е лесно дори в Холивуд
Тренировката на: Крис Евънс

За феновете на комиксите, превръщането на негодното за армията момче Стийв Роджърс в супергероя Капитан Америка е лесно като да превключиш канала на телевизора – една специална камера и няколко инжекции експериментален серум.

За актьора Крис Евънс, който се превъплъти в ролята на популярния герой на Марвел, подобна трансформация никак не е била лесна.

В първия филм за патриотичния суперобраз – Captain America: The First Avenger, Крис демонстрира внушителна физика. По изискване на продуцентите и режисьора, 31-годишният актьор беше увеличил мускулната си маса с около 10 килограма (!) и това беше видимо. В последния касов хит – "Отмъстителите" (вижте повече за филма в div.bg), където Капитан Америка отново е водеща фигура, Евънс е дори още по-впечатляващ.

justjared

Американецът обаче не пропуска възможност да отбележи, че пътят към тази физика съвсем не е бил лесен и му е коствал много повече от няколко минути. Е, след като "Отмъстителите" отмъстиха на цял Холивуд с рекордни, умопомрачителни приходи, нямаше как да не обърнем внимание и на подготовката на актьорите за лентата.

Започнахме със Скарлет Йохансон, на която малцина повярваха, че наистина е тренирала и е била на диета точно за тази си роля, а сега е ред на Крис Евънс и неговата...

Тренировка

Русолявият актьор дълго не можеше да "порасне" – момчешката му визия не се промени след участието му в Not Another Teen Movie през 2001-ва. Дори изявата му във "Фантастичната четворка" четири години по-късно не успя да го преобрази сериозно.

Капитан Планета обаче вдигна високо летвата пред иначе атлетичния Евънс – супергероят, нарисуван през Втората световна война, за да окуражава американските бойци в Европа, е физически огромен и невероятно силен. И с перфектната мъжка структура – широки рамене, масивен гръб и големи гърди + здрави крака...

За да постигне подходящата физическа форма, Крис тренира с известния британски инструктор Саймън Уотърсън. Последният е бил военен и се слави като един от най-непреклонните и изискващи треньори в големия кино бизнес. С него са работили Даниел Крейг за поредицата за Джеймс Бонд и Джейк Гиленхал преди да се превърне в "Принцът на Персия".

justjaredПри подготовката си за първия филм като Капитан Америка, Евънс тренира с Уотърсън в продължение на 3 месеца, които определя като "самия Ад". Програмата му включва ежедневни сесии, в които инструкторът буквално "смачква" целевите мускули.

Подходът на британеца е в рамките на два часа една или две мускулни групи да бъдат натоварени с максимално много упражнения, а след това да им се дадат достатъчно почивни дни и храна за възстановяване. Уловката тук е, че в почивките треньорът просто се насочва... към други мускули.

Крис прави предимно базови движения със свободни тежести, при което изпълнява малко повторения с максимална тежест. В същото време, Уотърсън се стреми да повиши не само масата и силата на звездата, но и издръжливостта му: все пак Капитан Планета върви с 6-килограмов костюм, шлем и щит, непрекъснато...

Най-неприятната тренировка за Евънс е сесията за крака. Той споделя, че след нея се чувствал така, все едно е физически мъртъв. Неговият инструктор обяснява това с факта, че краката не само трябва да поемат най-сериозно натоварване, но и могат, защото са най-голямата мускулна група в тялото. Кратко и ясно :)

За "Отмъстителите" актьорът се подготвя при по-олекотен режим – с пет 2-часови тренировки седмично, всяка от които засяга по 2 мускулни групи или долните крайници. Уотърсън уточнява, че двата филма са заснети сравнително скоро един след друг и звездният му клиент е запазил повечето от постигнатите 82 килограма и 8% подкожни мазнини.

При втората тренировъчна схема актьорът дори повишава още повече мускулната си маса, и то доста равномерно. Точно за това и изглежда наистина огромен до Робърт Дауни-младши в лентата :)

В едно от последните си интервюта Крис сподели, че смята да намали напрежението през тази и следващата година и да тренира по-умерено. Обещал си е да започне да прави йога сесии и дори пробвал бикрам.

Едно е сигурно - Евънс е доста по-слаб, отколкото в "Отмъстителите", но вероятно ще се включи в продължението, планирано за 2014-та, и ще трябва отново да изпълни онзи 6-килограмов костюм...

justjared

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май