Фитнес вдъхновението днес

Имате нужда от спортен стимул?
Фитнес вдъхновението днес

Ако изобщо не сте в настроение за тренировки тези дни, може би имате нужда от щипка вдъхновение, а?

Ето ви я: преди няколко дни американката Айда Кийлинг доказа, че възрастта не е пречка за спортни постижения (мързелът обаче е).

На състезание в северен Манхатън, САЩ, Айда постави световен рекорд с пробег от 60 метра за 29.86 секунди. Нито една 95-годишна жена не е постигала този резултат досега.

Точно така, 95!

Странно или не, тя пие само едно хапче на ден (за всеки случай) и помни имена и дати със скоростта, с която помнят хора, двойно по-млади от нея. Всъщност спокойно би могла да мине и за 75-годишна. Нещо повече: твърди, че се чувства доста по-млада.

"Като кутре съм", шегува се Айда и допълва: "Усещам се по-млада сега, отколкото, когато бях на 30 или 40. Тогава имах толкова проблеми и наистина бях възрастна!"

През дългия си живот Кийлинг е преживяла доста неща, които могат да сринат всеки обикновен човек. Но не и нея.

Като дете загубва майка си, а съпругът й умира рано, покосен от сърдечен удар. През 1979 г. и 1981 г. се разделя и с двамата си сина.

Спасение в тичането

Когато е на 67 години обаче, дъщеря й Шели Кийлинг я убеждава да започне да тича "отвреме-навреме". Само две години по-късно Айда реализира своя първи маратон (от 5 километра разстояние) и от тогава тичането се превръща за нея в логичен начин на живот.

"Почувствах се чудесно. Почувствах се извисена и си казах: "Ей, това е за мен!", коментира "желязната лейди".

Медали и трофеи от различни състезания затрупват лавиците в къщата й и документират многобройните й спортни успехи.

Изглежда да разбива световни рекорди за нея е просто детска игра. Преди три години например, е обявена за най-бързия спринтьор в състезание за хора над 90-годишна възраст.

Тайните на вечния атлет

Когато я питат какви са тайните й за добро здраве, Айда отговаря, че закусва обилно, а вечерята й е лека. "Така получавам гориво за целия ден", обяснява сама.

Използава дългите коридори на сградата, в която живее, за да практикува любимия си джогинг, прави редовни сесии на велоергометър, вдига тежести и, да, на 95 години още скача на въже!

"Тайната е в самоуважението и в това да се чувстваш добре, каквото и да става. Още нещо: правете това, което е нужно, а не това, което искате или бихте искали да правите", съветва Кийлинг.

А преди всяко състезание: "Затварям очи и си казвам: "Айда, брой всички хубави неща, които си получила през живота си!" Това ме кара да оставам фокусирана и ми дава сили", допълва тя.

Въпреки че не е сигурна колко дълго още ще може да тича, Кийлинг се надява да го прави поне докато навърши 108 г. (Родителите й доживяват до 104-годишна възраст).

Е, надъхахте ли се вече?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май