Фитнес вдъхновението днес: Кейко Фукуда

Да сбъднеш мечтите си с джудо
Фитнес вдъхновението днес: Кейко Фукуда

Най-важното

Да се съпротивляваш на по-силен противник ще доведе до твоето поражение. Приспособяването и избягването на нападението обаче ще го накара да изгуби равновесие. Силата му ще бъде намалена и ти ще го победиш.

Такава е теорията в джудо =) Харесва ни, защото спокойно може да се прилага и в живота. 

Трудно е да не се влюбиш в тази жена. Нещо повече: почти невъзможно е личният й пример да не те запали към спортни постижения.

Две години преди да отпразнува своя век живот, сенсей Кейко Фукуда става първата дама, получила черен колан 10-ти дан в джудо. Фактите говорят, че тя е сред четиримата живи персони, горди собственици на високото отличие. От общо 14 =)

Началото

Фукуда започва да практикува джудо през далечната, твърде непозната и за нас, 1935 година. Тя е любимата ученичката на Кано Джигоро – създателят на съвременното бойно изкуство. Кано я инструктира да учи английски, с цел да му помогне да разпространи практиката си по света.

Така, вместо да се омъжи, да създаде семейство и да стане прилежна домакиня, както повелявали тогавашните норми, Фукуда нарушава всички традиции, за да отдаде целия си живот на спорта.

"Джудото. За него се омъжих", казва тя и допълва: "То предопредели съдбата ми. Никога не съм предполагала обаче, че пътят, който избрах, ще бъде толкова дълъг".

И изглежда той наистина не е бил особено лек. Кейко описва школата на Джигоро  – Кодокан, като средище на старомодни и дескриминативни възгледи.

Дълги години специален закон забранявал на жените да получават по-високо спортно отличие от черен колан, 5-ти дан.

Точно по тази причина Фукуда получава своя 6-ти дан едва през 1972 г. Тогава своеобразната революция в спорта (и не само) дава повече права на дамите.

Своя учител (почти) столетницата описва като мил, красив и в същото време – силен, психически и физически, човек. Но тази красота, казва Фукуда, определено не беше външна.

"Истинската красота не е видима за очите. Тя е вътре, в състрадателната душа", сигурна е.

Днес, на 98-години, макар и в инвалидна количка, сенсей Кейко Фукуда продължава да преподава джудо, три пъти седмично. Признава, че въпреки трудностите, животът е сбъднал всичките й мечти...

Вземете малко от вътрешния й пламък и сбъднете вашите, спортни или не =)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май