Фитнес вдъхновението днес: Манохар Айч

Един културист на... 100 години
Фитнес вдъхновението днес: Манохар Айч

На пръв поглед Манохар Айч е най-обикновен дядо-дълголетник, който на 17 март отбеляза 100-годишен юбилей. На втори поглед обаче, същият този възрастен индиец започва да позира като истински културист и става ясно, че в него няма нищо обикновено.

Господин Айч е един от първите бодибилдъри, печелили престижното състезание "Мистър Вселена" – през 1952 г., а една от последните му демонстрации в рамките на същата надпревара е от 2003-та, когато е на 91 години. Печелил е и редица азиатски състезания по културизъм, както и популярното съревнование "Мистър Херкулес". Тъй като е висок едва 150 см, го наричат "Джобния Херкулес".

Историята

Манохар Айч е роден в многодетно, бедно семейство и като малък все е дребен и кльощав. Още в ранните си тийнейджърски години обаче започва да тренира тялото си, вдъхновен от местни състезатели по борба.

През 1942 г. става част от Кралските въздушни сили, тъй като по това време Индия е все още колония на Великобритания. Именно там започва да тренира с тежести и да развива мускулатурата си.

Продължава и в затвора, където попада няколко години по-късно след протести срещу колониалното потисничество. Зад решетките тренира със собствена тегло и подръчни средства, понякога по 12 часа на ден. Упоритостта и отдадеността му дотолкова впечатлява управата, че му осигуряват специален режим и диета, която да подпомага развитието му.

Независимостта на Индия носи свобода и на Айч през 1947 г., когато той и семейството му се сблъскват с бедността и трудностите в условията на новия ред. За да поддържа тялото си във форма, Манохар се нуждае от допълнителни средства и му се налага да работи какво ли не.

3 години по-късно печели "Мистър Херкулес" и това го кара да се прицели към върха – "Мистър Вселена". Пропуска го през 1951 г., като остава втори. Следващата година се подготвя в Лондон и в крайна сметка става първият индиец, грабнал една от най-престижните титли за културисти.

Връща се при семейството си, но продължава кариерата си: следват още купища състезания, титли, признание.

В най-активните си години Айч може да се похвали с около 140 см обиколка на гърдите и талия от 58 см, което за неговия ръст е повече от впечатляващо.

Разбира се, той е треньор и ментор на много индийски културисти още от края на 60-те години на миналия век. Помага им както в спортната подготовка, така и в живота изобщо.

Днес

 



Джобният Херкулес тренира цял живот и може да се похвали със завидна мускулатура дори на 90 и няколко години. За съжаление, преди година претърпява лек сърдечен удар и лекарите го предупреждават да не се натоварва повече.

На 100-годишния си юбилей Манохар е видимо отслабнал, но все още позира. Споделя, че дълголетието му се дължи както на постоянната му физическа активност, така и на здравословния му начин на живот изобщо.

Твърди, че не пие алкохол и никога не е пушил. Храни се простичко: в менюто му винаги присъстват риба, мляко, разнообразие от плодове и зеленчуци, леща и ориз.

Не пропуска да отбележи, че е приемал леко всички трудности в живота си, винаги е успявал да бъде щастлив и стресът му е чужд. Смята, че това е едно от важните условия за дълъг живот и съветва всички да се отнасят по същия начин към тревогите.

Подкрепяме го. Господин Айч е живият пример, че активният начин на живот, в комбинация с подходящ тип хранене и позитивно отношение към света са еликсир за дълголетие :) В галерията можете да видите още няколко кадъра на великия културист.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май