Фитнес вдъхновението днес: дядо Честър Йортън

От когото дори и дядо Арни го е страх :)
Фитнес вдъхновението днес: дядо Честър Йортън

Тривиалната версия е следната: Честър Йортън е бодибилдър, роден през 1940 година и победил Арнолд Шварценегер на Мистър Вселена за аматьори организирано от NABBA през 1966 година. Това го прави един от тримата души, които са побеждавали Арни в състезание, въпреки, че единствено Чет го прави на събитие, което не е организирано от Международната бодибилдинг федерация.

77ab0f7c-7fcb-f0bc-2f1e-f8e904e4919dScanС Арни на аматьорските Мистър Вселена през 1966 

Но... до 18-тата си годишнина Честър не е спортувал, изключая спорадичните си участия в бейзболни и баскетболни мачове в училище. Не е вдигал нищо по-тежко от раницата си и самият той тежи около 72 килограма при ръст от 1,8 метра. Малко след като завършва гимназия претърпява тежка автомобилна катастрофа, която го оставя с прорязано око (стъклото, което причинява това, спира само на милиметри от мозъка му), сериозно наранена предмишница, разместена тазобедрена става и счупени бедрени кости. Долната половина на тялото му е толкова травмирана, че лекарите обмислят вариант за ампутация на десния крак, но Чет отказва.

a0da8b00-1ed1-ee3a-63c3-08666e9ce71dScan

Операциите по възстановяването му го оставят в гипс от кръста надолу, с метална пластина около левия му фемур и стоманен прът в десния. Малко след като Честър започва да се придвижва с помощта на патерици, той залита и пада по стълбите, което нанася повторна контузия на лявото му бедро и го връща за поредната операция и още четири месеца в инвалидна количка.

По време на престоя си в болницата, Йортън забелязва чифт леки дъмбели и плахо пита хирурзите дали състоянието му би се подобрило от подобен тип тренировка. Отговорът е положителен, но с изричното предупреждение, че трябва много да внимава. Той очевидно е особено внимателен, защото само седем месеца по-късно е с 25 килограма по-тежък. След две години, през 1960, участва в първото си бодибилдинг състезание. На 25-годишна възраст Честър тежи 100 килограма и може да се похвали със следните обиколки: бицепс – 48,2 см; врат – 46 см; гръден кош – 131 см; талия – 82 см; бедро – 67 см и прасец – 46 см. Прави пълен клек с 227 килограма, бута 193 от лег и сгъва 93 за бицепс. Сборът му от тежкоатлетическите движения е 363 килограма.

Подобни цифри се постигат със сериозни тренировки, а сериозните тренировки изискват и стабилно хранене. Честър яде по шест пъти дневно, поради простата причина, че е непрекъснато гладен. Закуската му обикновено се състои от 6-8 яйца и две чаши сурово мляко, плюс соев протеин с бирена мая. На обяд хапва около половин килограм телешка кайма алангле, малко зеленчуци, плодова салата и обичайните две чаши сурово мляко, соев протеин и бирена мая.Вечерята идва под формата на половин кило черен дроб, пилешко, риба или телешка пържола, голяма салата и редовните добавки.

789ba485-d10e-ef86-05bf-59103df2525bMuscle MemoryИзбягва солта и подправките, както и нишестето и тестените изделия: никога не яде картофи, хляб, паста, сладкиши, бонбони, сладолед, безалкохолни напитки, дори дъвка.

През 1966 Честър Йортън печели титлите Мистър Америка и Мистър Вселена за аматьори, а през 1975 – и Мистър Вселена за професионалисти. През 1976 прави пореден опит за подготовка за състезание, но не успява, тъй като има сериозна инфекция на лявото стъпало.

Честър притежава собствена зала за тренировки и е организатор на няколко състезания по натурален бодибилдинг. Някои го наричат "Бащата на натуралния културизъм", тъй като той нееднократно е заявявал мнението си, че стероидите опошляват и загрозяват този спорт. Както можете да се убедите със собствените си очи, Чет тренира и до днес и в никакъв случай не изглежда като 72-годишния дядо, който е :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май