Фитнес за жени – най-доброто ръкодовство

Фитнес за жени – най-доброто ръкодовство


Основната тревога, която жените имат когато става въпрос за тренировки с тежести е, че не искат да стават прекалено големи и обемисти. Тази статия цели да разсее тези съмнения и да вдъхне увереност за по-продуктивни фитнес занимания чрез запознанство с основни похвати при тренировките и храненето.

Защо тези тревоги са излишни ?

Хормонът, тестостерон е отговорен в най-голяма част за увеличаването на мускулната маса при мъжете. Нивата на тестостерон при жените са една малка част, спрямо тези на мъжете. За нормални нива на тестостерон при мъжете се смятат граници между 200 и 1200 нанограма на децилитър (нг/дл), докато при жените тези граници са между 15-70 нг/дл. Както може да забележите, мъжките нива на тестостерон са значително по-високи, спрямо тези на жените. Дори, ако мъж е в ниската граница на тестостерон (200 нг/дл), той пак има повече от два пъти нивата на женския тестостерон във високи граници (70 нг/дл).

Ако осредним стойностите на тестостерона при мъжете и при жените, мъжете биха имали стойност към 700, а жените 42.5. Така можем да направим изчислението, че средно мъжете имат 16.5 пъти повече тестостерон спрямо жените! Това изчисление дава яснота, че жените не разполагат с хормоналната подкрепа (тестостерон) за натрупване на мускулна маса, както мъжете. Ето защо страхът от натрупване на големи и обемисти мускули е неоправдан.

Защо не трябва да се фокусираме главно върху свалянето на килограми ?

Както беше споменато, покачването на мускулна маса при жените не е лесна задача. Митът, че жените, трениращи с тежести ще станат големи и обемисти, е сериозна предпоставка да се тренира без тежести или с минимални такива и да се използват прекалено нискокалорични диети. По този начин сериозно се ограничават възможностите да се горят допълнителни калории, както и да се забърза метаболизмът. Основни фактори за бърз и добре работещ метаболизъм са интензивни физически натоварвания и добре съобразен хранителен режим, който да отговаря на нуждите на тялото. Когато не се тренира интензивно, ограничават се силовите занимания и се набляга на щадящи тренировки, които не горят много калории, бързо изниква в съзнанието друг начин, който да спомогне свалянето на килограми, а именно ограничения в калориите. Често срещано явление е, жена с ръст 170 сантиметра и тежаща ~55 килограма да мисли, че за да изглежда по-добре има нужда да отслабне още повече. Лично мнение е, че това е една от най-големите грешки. Това важи с още по-голяма сила, ако вече са налице козметични проблеми като отпусната кожа, стрии и целулит – допълнителното сваляне на килограми и жертването на още мускулна маса може само да задълбочи тези проблеми. Първата причина е по-горе споменатата – за да изглежда тялото стегнато, да се отличават красиви извивки и да има прогрес са нужни периоди, както на покачване на мускулна маса, така и на сваляне на мазнини. Важно е да се направи обективна преценка, кой е най-добрият вариант за стартиране. Тази снимка добре илюстрира, защо свалянето на килограми не трябва да е основен приоритет.

1915672

Мисля, че всички ще се съгласим, че тази жена изглежда по-добре на 62 килограма, отколкото на 56, с малката разлика, че композицията на тялото се е променила и на снимката вдясно е с повече мускулна маса.

Друг подобен пример:

1915674

Гладуването за кратък период от време и свалянето на килограми не е толкова трудна задача. Истинското предизвикателство обаче идва, когато искаме да постигнем и истински резултати, а това се случва, когато спортуваме редовно и се храним също толкова редовно, за да даваме нужното на тялото да се развива в посоката, която желаем.

ключови думи:
жени ръководство фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април