Фитнес и смъртност. Каква е връзката?

Засега теоретична, но определено заслужава вниманието ви
Фитнес и смъртност. Каква е връзката?

Говорили сме за значението на думата "фитнес". Говорили сме и за значението на силата в третата възраст. Това, за което не сме говорили обаче, е каква е връзката между нивото ни на обща физическа подготовка и смъртността. Смъртност, не вследствие от неспособността ни да избягаме от опасност, или пък от немощта да избутаме камък, който ни е затиснал, а смъртност изобщо.

Миналата седмица в Европейския журнал по превантивна кардиология излезе едно много интересно изследване, което разглежда именно тази връзка. За целта то разполага с една сериозна извадка от 2002 души (68% мъже, 32% жени) на възраст от 51 до 80 години. Всеки един от тях е подложен на прост тест, целящ да установи физическата му пригодност последством две движения – сядане и ставане от пода без чужда помощ.

Предполагам, че това ще бъде най-интересната част от настоящия материал, ето защо ще се спра по-подробно на нея. Идеята е, без да се гони определена скорост на изпълнение, от напълно изправено положение да се седне на пода и след това да се осъществи завръщане в началната позиция с минимално подпиране. Всяко движение се оценява по петобална скала. За всяка използвана опора (длан, коляно и т.н.), оценката се намалява с една единица. Крайната оценка е сборна за двете движения и варира от 0 до 10, но за нуждите на анализа резултатите попадат в една от 4 категории – С1 (0–3), С2 (3,5–5,5), С3 (6–7,5) и С4 (8–10). Ето какво представлява и самият тест нагледно:

След това участниците биват проследени в рамките на 6,3 години или до датата на смъртта им (ако е настъпила по-рано). В рамките на този период смъртността е 7,9%, което прави точно 159 участника. Болшинството от тези случаи възникват сред хората с ниски резултати на теста... всъщност, само два от тях са при субекти с оценка 10. Анализът на резултатите показва, че оцеляването във всяка една от четирите категории се отличава с висока статистическа значимост. Зависимостта е налична дори и при приравняването на резултатите с оглед възраст, пол и индекс на телесната маса. Това ще рече, че оценката е добър предсказател за вероятността от възникване на смърт от всякакво естество. На практика субектите в най-ниския край на оценъчната скала (С1) се отличават с 5-6 пъти по-голям риск от тези в референтната група (С4). Още по-релевантен е фактът, че увеличаването на тази оценка дори само с 1 точка се асоциира с 21% по-ниска смъртност.

Резултатите от едно подобно изследване в никакъв случай не доказват нищо, но са добро напомняне, че тренировките са не само начин да изглеждаме добре без дрехи, но и да поддържаме на адекватни нива на гъвкавост, относителна и абсолютна сила, координация и баланс. Тези качества, от своя страна, са от значение не само за по-безопасното и ефикасно изпълнение на ежедневните дейности, но могат да окажат влияние и върху продължителността на човешкия живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април