Фитнес мода 2013

20 тенденции в поддържането на добра форма, които ще са водещи през следващата година в САЩ
Фитнес мода 2013
inm

Два месеца, дами господа! Толкова остава до края на 2012-та. Годината бе доста интересна във фитнес отношение, няма спор.

През последните няколко месеца се появиха доста интригуващи програми, касаещи грижата за фигурата и здравето. Е, пръкнаха се и немалко измислени, ама какво да се прави... 

Искаме или не искаме, голяма част от новите неща в тренирането и здравословния начин на живот дойдоха (и продължават да идват) от САЩ.

По този повод, възнамеряваме да ви запознаем с едно ново изследване, което прави обзор на 20-те очаквани фитнес тенденции през 2013-та. Въпросното проучване е публикувано в специализирания журнал на Американския колеж по спортна медицина и е доста подробно.

Та, ако сте любопитни, ето какви ще бъдат основните "фитнес" моди в Америка, а предполагаме – донякъде и у нас, през новата година:

1) Още повече ще нарасне търсенето на сертифицирани инструктори, смятат американските специалисти.

2) Силовото трениране също ще е доста актуално.

3) Тренировките със собствено тегло ще се завърнат с гръм и трясък и ще се отличат като топ начин за поддържане на фигурата.

4) Ще стартират редица инициативи за борба срещу затлъстяването при децата.

5) Като цяло, актуални ще са и програмите за отслабване, както и...

e3ff5215-b8fe-c1b7-ad18-d9017b48c1f6inm6) ... тези, създадени специално за възрастни хора.

7) Все по-хитови ще стават тренировките с персонален експерт и индивидуално изготвените програми.

8) Модерно ще бъде и функционалното трениране – това, което е насочено към развиване на определени атлетически качества като: сила, ловкост, бързина и др.

9) Упражненията за развиване на поясната мускулатура също ще държат добри позиции.

10) Изненада! Спортуването в група, ръководена от професионален треньор, ще се предпочита от доста хора.

11) Грижата за здравето на служителите ще бъде един от основните приоритети на американските компании. Живеем с надеждата, че и у нас ще се наблюдава подобна тенденция, ама..

12) Зумба остава абсолютен писък на модата и през следващата година, наред с всички онези програми, в които танците присъстват усилено.

13) Спортните занимания на открито ще се възприемат за абсолютно фитнес удоволствие и ще се практикуват от мнозина.

14) Естествено, йога ще бъде СУПЕР модерна и, честно казано, това изобщо не ни учудва, имайки предвид бързите темпове, с които се появяват различни нейни разновидности.

15) Фитнес в офиса ще е идея, която сериозно ще се развива занапред – организиране на спортни инициативи в обедната почивка и т. н.

16) Буут камп ("boot camp" на английски език) ще започне да се практикува още по-масово в САЩ. Ако не знаете, става въпрос за вид интензивна тренировъчна програма, която обикновено се води на открито. Тя комбинира тичане, интервално трениране и упражнения с тежести. В нея са включени и съвети за хранене. Наричат я така, защото е създадена за група от хора и наподобява на основната физическата подготовка при военните.

0a7455c1-b4f9-e923-d98a-9bae3e45c20finm17) Хората ще искат да знаят повече за различните фитнес програми и ще търсят подробна информация за тяхната ефективност и произход.

19) Да не забравим и кръговите тренировки – през 2013-та всички ще ги обичат, ама много!

20) Упражненията за баланс, пилатес и други такива фитнес глезотии остават в дъното на класацията :)

Разбира се, изследването е проамериканско.

Ясно е, че едва ли ще имаме удоволствието да наблюдаваме някои от въпросните тенденциите в собствената си страна. И все пак...

Добре е да сте чували за тях, че да не се учудвате, ако след нова година работодателят ви започне да ви плаща картата за фитнес :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май