Фитнес независимост. Част 2

Как да се оборудваме за тренировки в домашни условия
Фитнес независимост. Част 2

Най-важното

Примерни решения, взависимост от бюджета:

До 100 лв.: 2 къси лоста + 20-тина килограма дискове

До 300 лв.: 2 къси и 1 дълъг лост + лост за набиране + дискове, според възможностите

До 500 лв.: 2 къси и 1 дълъг лост + лост за набиране + пейка + дискове, според възможностите

Ако идеята за домашна фитнес независимост е успяла да узрее във вас и вече нервно се потупвате по джобовете и се озъртате за оборудване, може би е крайно време да споделим с вас и нашите предложения за такова.

На първо място следва да се уговорим, че оборудване в случая не е това, което повечето хора си представят, когато става дума за фитнес. Освен ако не искате да превърнете дома си в място, което е достъпно само за вас и една-две мухи, ще ви се наложи да подходите минималистично. Това ще ви позволи да спестите и средства, което също би трябвало да ви вълнува в известна степен.

Ето и нещата, които според нас си заслужават инвестицията, подредени по степен на важност:

Свободни тежести. Тоест, лостове и дискове. Не бихме ви препоръчали да си взимате дъмбели с фиксирано тегло, тъй като рано или късно те ще ви станат твърде леки и ще ви се наложи да закупувате нови.

Заложете на един дълъг прав лост (Ø 30 мм и дължина 168 см, ако помещението ви е малко) и два къси (за дъмбели), които с времето бихте могли да "ъпгрейдвате" с дискове съобразно прогреса си.

За съжаление, понастоящем на пазара доста се злоупотребява с фитнес манията и цените са далеч от реалистични. Цените на килограм чугун под формата на дискове варира между 3 и 4 лв., взависимост от марката и вида на дисковете. Съветваме ви да си купите възможно най-евтините, стига да са с кръгла форма, макар че дори и това не е задължително. За дълъг прав лост очаквайте да заплатите между 50 и 60 лв., а чифт къси лостове ще ви излязат около 40 лв.

Лост за набиране. Тук съществуват два варианта. Единият е да заложите на инженерните си умения и да си направите такъв сами. Това обикновено е свързано с доста рязане, разпробиване, зидане и други дейности от строително-ремонтен тип. Предимството е здравината и сравнително ниската цена.

В случай, че не се чувствате особено сръчни или не разполагате със свободата да модифицирате мястото, където живеете, бихте могли да си вземете готов лост за монтаж на рамката на вратата. Някои търговци вече предлагат варианти, които не изискват каквото и да било дупчене, което ще ви спести стълкновения с хазяи, родители и други владетели. Подобен лукс ще ви коства между 20 и 30 лв.

Лежанка. Тук нещата стават доста по-разнообразни, защото съществуват стотици видове лежанки и никога не можем да сме сигурни, че изборът, който правим, е достатъчно добър. Според нас, най-удачният вариант е да си купите отделна пейка, за която не е задължително да е с регулируем ъгъл. Важното е височината й да съответства на вашата "геометрия" и най-вече – да е достатъчно стабилна.

Цените варират в много широк диапазон (100 до 800+ лв.), взависимост от марката, класа и модела. Ориентирайте се според финансовите си възможности, но не правете компромис с качеството. Личният ни опит показва, че колкото по-нискотехнологично и монолитно изглежда една пейка, толкова по-здрава и удобна е тя.

Стойка. Трябва да е с възможност за регулиране на височината, така че да може да се използва както за избутване от лег, така и за клекове.

Ценовата картина тук е същата, като при лежанките. Когато правите избора си, не пропускайте да се информирате за максималното натоварване, което може да понесе стойката. Все пак, никога не се знае колко силни ще станете.

Всичко останало. В тази категория влиза всичко друго, което може да допринесе за разнообразието на тренировката ви, но е от третостепенно значение. Това са всякакви шведски и медицински топки, въжета за скачане, ластици, ръкохватки, пудовки, скрипци, машини и др. подобни. Подходете към тях според личните си предпочитания и ресурси, но имайте предвид, че те са по-скоро аксесоари.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май