Форма за народа!

Триъгълни кръгове и всякакви други квадрати
Форма за народа!

Дайте да си поиграем на предположения. Какво означава да си в добра форма? Навярно да изглеждаш добре. Защото нали извивките на тялото и начинът, по който то изпълва пространството, са форма? Да... или може би, но най-вече – не.

Има хора, които разчитат единствено на външния си вид, за да си изкарват прехраната и да прекарват свободното си време добре. За тях с някои уговорки може да се каже, че са във форма, когато изглеждат добре. Същите могат да постигнат този ефект по много различни начини, сред които диети, хирургическа намеса, разнообразни видове физическа активност, грим, светлина, мрак, фотошоп, фотомакедонец и други честни и недотам честни похвати.

За вас обаче сме сигурни, че използвате тялото си за много други неща, които не са директно зависими от начина, по който изглежда то. Навярно, освен фитнеса, практикувате и други видове спорт. Сигурно карате колело. Ходите в планината. Гоните градския транспорт и тичате след непокорния си добитък (дете, куче, котка, златна рибка със сухоземни наклонности). Купувате си нови мебели и/или мъкнете старите от квартира на квартира. Колко добра е вашата форма много зависи от това доколко се справяте добре с едно или няколко от гореизброените.

Виждал съм как хора, посветили години на мускулите си, не са в състояние да качат пералня до 6-тия етаж. Убеден съм, че всяка седмица десетки "фитнесари" издъхват в подножията на планините, защото тръгват с убеждението, че са "натренирани" и бързо се оказва, че не са. В същото време стотици хилави дядовци надигат бутилчици с ракия и опъват цигарки високо по върховете.

inm.comХубавото и лошото на този живот е, че в крайна сметка всеки получава точно и само това, което иска да получи. Ако мечтаеш за плочки, вероятно ще се сдобиеш с такива, но това едва ли ще се отрази на начина, по който функционират коремните ти мускули. Ако тренираш, за да избуташ 150-килограмова щанга от легнало положение, сигурно ще успееш, но това няма да ти помогне да качиш 50-килограмовата пералня по стълбите. Можеш да станеш "безсмъртен" на велоергометъра, но велосипедът ще ти вземе душата точно за 10 минути.

Знаем, че има най-различни тренировъчни методи и протоколи – някои от тях са за сила, други – за бързина, трети, четвърти и пети – за различни видове издръжливост. Жалко е, че всички те са с много условна преносимост както в ежедневието, така и в спорта. Ако искате да бъдете във форма, първо си дайте сметка какво е за вас тя и след това работете, за да я постигнете. Повечето "форми" са изключително специфични и доста често се изключват взаимно. Затова е важно да умеете да приоритизирате и да свикнете с мисълта, че не можете да бъдете триъгълниче и кръгче едновременно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май