Хората, които никога няма да бъдат във форма

Не бъдете като тях
Хората, които никога няма да бъдат във форма

Миналата седмица имах неприятното удоволствие да участвам в нещо като дискусия на фитнес тематика. Неприятно, тъй като за пореден път се убедих, че някои хора предпочитат да вложат голяма част от личното си време и енергия, за да те убедят как нещо не може да се случи, вместо да пренасочат тези усилия в случването на въпросното нещо. Удоволствие, защото в резултат от нея се заредих с вдъхновение за минимум пет статии.

Ето я и първата от тях. В нейната основа стои схващането, че не е нужно човек да страда от излишък на време и/или средства, за да изглежда добре. Всъщност, по време на въпросната дискусия изказах мнение, че 20 минути дневно са достатъчни на всеки, за да поддържа форма. Не бях прав. Има хора, за които и цял един живот няма да стигне. Ето защо:

  • Тези хора всъщност не искат да изглеждат добре. Казват, че когато има желание, има и начини. Обратното също е вярно. Когато няма истинско желание, тогава всички начини на този свят не работят. Всичко в този живот е въпрос на приоритети. Ако добрата визия и здраве са ваш истински приоритет, то вие със сигурност сте ги постигнали или ще ги постигнете. Ако не сте ги постигнали, значи нещо друго е било по-важно за вас. При всички положения би трябвало да сте доволни, а не да се оплаквате.

  • Тези хора се отличават с външен локус на контрола. Те предпочитат да поверят отговорността за фигурата си на чифт маратонки, колан със "сауна ефект" или дори пластмасова гривна. А когато резултатът от това е никакъв или дори отрицателен, те обвиняват бавния си метаболизъм, гените, хормоните, фазата на Луната и зимното слънцестоене.

  • Тези хора никога не са опитвали да изглеждат добре. Това, че един месец са правили упражненията на Синди Крофорд вкъщи, ходили са четири пъти на фитнес и са си купили книга със думичката "диета" в заглавието, не се брои за опит, съжалявам много. Всеки един дълготраен успех се базира на дълготрайно постоянство. Не, това не е тафтологичен израз. "Дълготрайно постоянство" е да се спреш на един режим и на една тренировъчна програма и им дадеш не само достатъчно дълъг период от време, за да проработят, но и да ги практикуваш максимално редовно в този период от време. Диетата не е нещо, което се спазва в понеделник и събота, също както тренировката не е за онези моменти, когато няма друго за правене. Тези неща наистина не отнемат много време, но това не означава да ги вмъквате там, където случайността позволи.

  • Тези хора подценяват значението на храната за атлетичното телосложение (особено от гледна точка на ниския процент подкожни мазнини). Навремето шотландският треньор Алвин Косгроув написа една чудесна статия за йерархията на отслабването. Нейните принципи са в сила и до днес.

  • Тези хора си мислят, че диетите са мъчение. Още от едно време съществува погрешното разбиране, че всички вкусни храни са вредни. По тази логика следва, че всички полезни храни са гадни. Освен това се слага знак за равенство между думите "диета" и "глад". Всъщност, най-успешните диетиращи са хората, които не са гладували нито ден и са организирали хранителния си режим около любимите си храни. Да, изискват се известни усилия, за да почетете малко и да разберете, че има храни, които е най-добре да бъдат консумирани в по-ограничени количества или да бъдат избягвани. Не, не мога да приема, че всичките ви любими храни причиняват рак. Все още да се храниш добре у нас е сравнително просто занятие.

  • Тези хора си представят, че тренировките са шега работа. Винаги съм казвал, че всеки спорт е хубав, стига да ти доставя удоволствие. Нека това не ви подвежда, че можете да поставите велоергометъра на средата на хола и да говорите по телефона с едната ръка, докато с другата превключвате каналите, а с третата прелиствате списание. Има една приказка, че отслабването е неефикасност. Ако тя не ви говори нищо, разбирайте следното: за да може да гори мазнини и да трупа мускули, тренировката ви трябва да е предизвикателна. Ще разберете дали е предизвикателна по това, че не слушате какво ви говори телевизорът, нямате дъх да кажете "Ало!" по телефона и точно в този момент със сигурност не ви интересува какво пише в списанието.

  • Тези хора не четат FitWell.bg. Станете ни фенове във фейсбук и не бъдете като тях.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април