"За" и "Против" детето ви да е вегетарианец!

"За" и "Против" детето ви да е вегетарианец!

Може ли детето ми да бъде вегетарианец?

Въпрос, който често си задават родителите избрали сами този режим на хранене!

Трябва ли наистина децата да ядат месо или не?

Еднозначен отговор на този въпрос няма, защото личният избор на родителите е поставен на първо място. Широко разпространено е мнението, че децата не трябва да бъдат лишавани от разнообразно хранене включително и от качествени месни продукти. Естествено, ако нямат индикации за сериозни здравословни проблеми, които налагат изключване на месото. Друго разпространено мнение по темата е, че децата трябва сами да направят съзнателен избор по какъв начин да се хранят!

Много фибри, но малко мазнини

Като родители трябва да се погрижите детето ви да приема нужните полезни вещества, след като е спряло месото или изобщо не го е консумирало. Изследвания показват, че децата вегетарианци имат достатъчно енергия и се развиват нормално, но обикновено са с по-ниско тегло от връстниците си, които ядат месо. Едно от обясненията е, че вегетарианската храна често съдържа много фибри и е бедна на мазнини. Затова е важно за растежа на детето то да се зарежда с достатъчно енергия.

В случай обаче, че вече сте взели вашето родителско решение и децата ви са вегетарианци, предлагам няколко ценни съвета, с които ще можете да поддържате отличната форма на малчуганите си без да им липсват важните за здравето микроелементи.


Децата, които не ядат месо по-трудно си набавят витамин B12,  витамин D, омега 3 мастни киселини, протеини, желязо, калций, селен и йод. Но ако планирате храненето добре, детето ще приема достатъчно количества от всичко.

Ето важните съставки:

Витамин B12

Съдържа се най-вече в животинските продукти. Едно яйце, или 200 милилитра прясно/кисело мляко покриват препоръчителната дневна доза за вегетарианчета от 2 до 5 годишна възраст. Богати на витамина са морските растения Келп, синьо-зелените водорасли, дрождите, ферментиралите растителни храни /мисо или тофу/. Витаминът се усвоява най-добре с фолиева киселина.

Витамин D

Съдържа се най-вече в рибата. Някои сортове гъби също са богати на витамина, но количеството силно варира. Други растителни източници са: люцерна, хвощ, магданоз, коприва и дрождите. Купувайте обогатени с витамина продукти, например обезмаслено мляко. Прием на витамина във вид на капки се препоръчва за деца под 5 годишна възраст, които не ядат риба.

Омега 3 мастни киселини

Освен в мазна риба се съдържа и в рапичното олио и останалите студено пресовани масла: лененото, конопеното, ореховото и тиквеното олио. Ползвайте го за готвене, но имайте предвид температурата! Добре е тя да не надвишава 180 градуса по С. Дори е най-добре да ги добавяте след като махнете ястието от котлона или фурната. Съществува и масло, добито от водорасли, което е богато на омега 3 мастни киселини.

Протеини

Храни богати на протеини са фасул, грах, леща, соя, тофу, ядки и тиквени семки. Приемът на витамин C заедно с храната помага на усвояването на желязо.

Калций

За деца над 1 година се препоръчва да приемат 500 милилитра млечни продукти, парченце сирене или кашкавал дневно, за да си набавят нужния калций. За децата с лактозна нетолерантност или всякакъв друг вид млечни алергии е препоръчително да използват веганските източници: меласа от сурова захарна тръстика от която 2 супени лъжици съдържат 400 милиграма калций.  Конопеното мляко и останалите ядкови млека съдържат около 200-460 милиграма калций в 1 чаша. В тахана, сусамовото олио и печените сусамови семена се съдържат 130 милиграма калций на 2 супени лъжици.  Натурален портокалов сок в 1 чаша съдържа 300 милиграма калций, а в 2 супени лъжици бадемовото масло се съдържат 85 милиграма калций.

Йод

Морски растения /келп, нори, хиджики, спирулина/ и морски фитопланктон, годжи бери и мака. Орехите също са отличен източник на йод. В последно време е спорен въпроса доколко йодираната сол ни набавя необходимите количества йод. Причината е, че йодираната сол запазва своите лечебни свойства само за няколко месеца. Йода от солта се изпарява незабавно. Още по-бързо изчезва ако не се съхранява правилно, излага се на висока температура или се подлага на друга термична обработка.

Селен

Съдържа се най-вече в месо, риба, яйца и мляко. За тези, които не ядат месо и риба най-удачни са зърнените храни, царевица, ориз, жито, бобови храни, ядки и семена. Бразилските орехи са изключително богати на селен. 3-4 ядки на ден набавят нужното количество селен. В 100 грама се съдържат близо 2000 микрограма селен.


Последните проучвания доказват, че вегетарианската храна е полезна и здравословна, както за възрастните, така и за децата. Вегетарианците по прицнип ядат много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и други, поради което приемат много полезни мазнини, фибри и антиоксиданти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април