10 ползи от пъпешите

10 ползи от пъпешите

Кой не обича сочни, сладки пъпеши? Те са не само много вкусни, но и полезни за здравето. Ето 10 ползи от консумацията на пъпеш, които сигурно не знаете.  

Силен имунитет 

 Пъпешът е отличен източник на витамини А и С. Богат е на фитохимикали и каротин, които са полезни в борбата със свободните радикали. Всички познаваме витамин С и почти винаги го свързваме с плодовете. Витамин С е в основата за поддържане на здрава имунна система. Важен е и за предотвратяване на свободните радикали, причиняващи заболявания. Може също да стимулира производството на бели кръвни клетки, известни като защитния отбор в борбата с чужди тела, вируси, бактерии и други вредни вещества.   

По-добро храносмилане

Пъпешите са чудесен източник на диетични фибри, които са важни за храносмилателната система, особено за процеса на елиминиране на телесните отпадъци. Консумацията на достатъчно храни с фибри улеснява ходенето по голяма нужда. Освен това, намалява запека и улеснява движението на червата. Редовният гладък поток на храната през храносмилателния тракт може да намали риска от колоректален рак. Също така предотвратява и много други стомашно-чревни проблеми. Диня или пъпеш? Ще се изненадате кой плод е по-полезен за вашето здраве

3. По-свежа и гладка кожа

Пъпешите са богати на витамин А и бета-каротин. Тези съединения могат да предотвратят болести, тъй като са антиоксиданти. Витамин А е полезен за кожата, защото стимулира мембраните на кожните клетки, което е важно за тяхното възстановяване и растеж. Освен това, витамините предпазват мембраните на кожните клетки от вредни вещества, които причиняват преждевременно стареене на кожата. Добавен към мехлеми, витамин А е много полезен при зачервявания и кожни раздразнения.

4. По-добра хидратация на тялото

 Около 90% от плода е вода, което успешно хидратира тялото. Това е жизненоважно за много от функциите на тялото. За кръвоносната система изпомпването на кръв през сърцето става по-лесно, когато тялото е добре хидратирано. Хидратацията на тялото поддържа стабилно кръвното налягане, подпомага храносмилането и улеснява движението на червата. Бъбреците също отделят по-лесно токсични и отпадъчни материали при добра хидратация.

5. По-малко стрес и безпокойство

 Едно от най-важните хранителни вещества в пъпеша е калият. Поради свойството му на съдоразширяващо средство, калият облекчава безпокойството и напрежението. В Азия пъпешът се цени много повече от другите плодове. Наричат го "райски плод”. Има способността да успокоява нервната система и да предизвиква у човека чувствата за успокоение и дори удоволствие от живота. Причината е високото съдържание на антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси. Узрелият и сладък пъпеш се познава по това

 6. Повече витамин С

 Само с една купичка пъпеш ще доставите на организма си необходимата доза витамин С за деня. Всички знаем колко полезен е витамин С по различни причини. Важен е за производството на колаген в костите, мускулите, кръвоносните съдове и хрущялите. Препоръчва се и за борба с грип и простудни заболявания.

7. Помага при диабет

Веществата в пъпеша регулират кръвната захар, което го прави полезен за хора, страдащи от диабет.

8. Помага при артрит

 Пъпешът съдържа фитохимикали, които притежават противовъзпалителни свойства. Те са изключително полезни при подпомагане за намаляване или дори предотвратяване на окислителните процеси в костите и ставите. Хора, които имат проблеми със ставите, това води до намаляване на възпалението. Тези, които имат хроничен артрит, е добре да консумират повече пъпеш.

 9. Намалява риска от рак

 Предотвратяването на рак е сред основните ползи за здравето на пъпеша. Елиминирането на свободните радикали в тялото е отличен начин за намаляване на риска от рак. Свободните радикали са вредни странични продукти от клетъчния метаболизъм. При висока концентрация на тези вещества в тялото, те могат да причинят опасни състояния. Бета-каротинът, съдържащ се в пъпеша, действа като антиоксидант, който може да намали рисковете от много видове рак.

10. Богат на бета-каротин

 Пъпешите са сред най-богатите на бета-каротин плодове. Съдържат толкова бета-каротин колкото морковите. Бета-каротинът е растителен пигмент, който се счита за провитамин А каротеноид. Това означава, че в тялото може да се превърне във витамин А (ретинол). Има мощни антиоксидантни свойства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, предупреждават от actualno.com.

 

 

 

ключови думи:
пъпеш

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май