4 странични ефекта на лимона

За които дори и не подозирате!
4 странични ефекта на лимона

Лимонът е безспорно суперплод с многобройни ползи. Умерената му консумация ще ви зареди с витамини, ще се погрижи за почистването на токсините от организма и в същото време ще допринесе за запазване на красотата ви.

Мнозина пият сок от лимон с вода на гладно като ефективен начин за изчистването на организма. Други използват лимона като ефективно козметично средство, което е в пъти по-ефективно от останалите традиционни козметични продукти, а трети дори го ползват за почистването на дома си.

Но сега възнамерявам да се съсредоточа върху най-сериозните 4 странични ефекта на лимона, които се проявяват, ако прекалите с него. Имайте предвид, че умерената употреба не може да ви донесе дискомфорт, но всяко полезно нещо, с което се прекалява може да има и негативни последици върху организма ви.

1590346Thinkstock/Guliver

1. На първо място лимонът е кисел плод и някои хора трябва да избягват употребата му в чист вид, тъй като е възможно да дразни стомаха. Когато използвате лимон за лечение на кожни проблеми като акне, пъпки или пигментация трябва да вземете в предвид някои особености на кожата си, а именно:

- Ако е суха, задължително след това използвайте маска с кисело мляко или натурално масло за подхранване, тъй като лимона ще я изсуши допълнително.
- В случай, че третирате директно участъци с пъпки има вероятност лимона да предизвика пареща болка и кървене.
- Тези от вас, които са с по-тъмна кожа трябва да използват сока на лимон като лосион, като третирате само засегнатия участък, след което задължително кожата се изплаква след около 20-30 минути.

2. Причинява ерозия на зъбите

Консумирането на твърде много лимон в сурово състояние може да допринесе за избелването им, но също така и ерозира зъбния емайл. Именно това може да стане причина за повишената чувствителност на зъбите ви към студени и топли напитки. За да защитите зъбите си е препоръчително да пиете вода с лимон или фреш от лимон със сламка.
Лимонената и аскорбиновата притежават силни антисептични вещества, които възпрепятстват възникването на инфекции в устната кухина. Но консумацията на твърде много лимонов сок може да раздразни лигавицата на стомаха и да доведе до стомашни неразположения.

3. Киселини в стомаха

Въпреки, че лимонът е с неутрално, дори алкално pH – пиенето на твърде много лимон с вода може да предизвика парене и киселини в стомаха, което да е свързано с болките, които усещате в гърдите. В случай, че се придържате към умерена употреба, то е малко вероятно да имате подобна симптоматика.

4. Често уриниране и дехидратация

В редки случаи, лимонената вода може да има диуретичен ефект, ако е в прекомерно количество. Лимоните имат високо съдържание на витамин С, което означава, че се увеличава производството на урина в бъбреците, като по този начин помага на тялото да елиминира излишната течност в организма. Добавяйте по-малко количество резени лимони във водата, която консумирате в рамките на деня. Ако започнете да се чувствате дехидратирани намалете още количеството лимони във водата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април