5 храни, полезни за работата на панкреаса

5 храни, полезни за работата на панкреаса

Панкреасът е много важен орган, без който редица функции в организма биха били невъзможни. Той отговаря за отделянето на инсулин – жизненоважен хормон за контрола на кръвната захар, усвояването на въглехидратите, трансформацията им в енергия. От панкреаса зависи още синтезът на храносмилателни ензими, които подпомагат не само разграждането на въглехидратите, но и на протеините.

За да бъдат метаболизмът и храносмилателната ни функция в добро състояние е важно панкреасът също да е добре обгрижен. А какво по-добро можем да направим за панкреаса си, освен да се храним здравословно?

Някои храни имат особено изявено полезно въздействие върху функцията на панкреаса. Кои са те?

 

 

Куркума и канела

Тези две ароматни подправки имат много полезни свойства спрямо панкреаса. Канелата неслучайно присъства в някои хранителни добавки и лекарства на растителна основа за контрол на диабета и кръвната захар. Тя има именно такова действие.

Куркумата е богата на антиоксиданти и полифеноли, полезни за функцията на панкреаса. Тя има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Едно от важните ѝ свойства е, че стимулира синтеза на достатъчно инсулин за нуждите на организма. Канелата пък осигурява по-добра чувствителност на клетките към него. Така двете подправки работят в синхрон за подобряване на състоянието на панкреаса и намаляване на риска от диабет.

 

 

Спанак

Спанакът е полезен за панкреаса, защото е богат на антиоксиданти. Те противодействат на свободните радикали, причиняващи повишени нива на стрес в тъканите и създават предпоставка за хронични заболявания, за влошена функция на органите. Спанакът заедно с останалите от семейство Кръстоцветни е много полезен за функцията на панкреаса, като стимулира синтеза на храносмилателни ензими, инсулин и същевременно потиска възпаленията.

Чесън

Чесънът е известен като природен антибиотик. Той притежава мощни противовъзпалителни, антибактериални, антиракови свойства, пише az-jenata.bg. Благодарение на него панкреасът също се радва на добро здраве. Чесънът помага за по-качественото синтезиране на инсулин и пълноценното му усвояване.

Кисело мляко и сирене

Киселото мляко и бялото сирене съдържат пробиотични бактерии заради ферментационните процеси на зреене. Те са много полезни за храносмилателната и имунната система, което от своя страна влияе на всички останали нива в организма. Киселото мляко и сиренето са не само богати на калций, съществен за костите, но пробиотиците в тях подобряват и работата на панкреаса.

Сладки картофи

 

Сладките картофи са здравословен избор за панкреаса, защото са богати на сложни въглехидрати, антиоксиданти и бета-каротин, всички изключително важни за функцията на панкреаса. Похапвайте ги по-често, защото са добър избор и за контрола на кръвната захар.

ключови думи:
панкреас

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май