Aюрведа и храненето

На теория и на практика
Aюрведа и храненето

Признаваме си, че древната индийска наука за здравето ни е крайно непозната. Сблъскахме се с нея за първи път съвсем наскоро - в едно супер размазващо спа приключение, което ви пожелаваме да изживеете и вие. Повече за него може да прочетете тук!

Оказа се обаче, че аюрведа е много повече от масажна техника :) Тя е различен и необикновен поглед към света. Стройна и сложна система от ведически правила и закони, които могат да се приложат почти във всяка сфера на живота.

Нас обаче най-много ни впечатли специалното отношение на индийската практика към храненето. Сентенцията, че ние сме това, което ядем, тук важи с особена сила. Ето защо:

Собствено меню

Интересно е, че аюрведа разделя хората на няколко типа според тяхната т.нар. индивидуална конституция (за нея ще си говорим повече в друг материал). Така, взависимост от специфичната ни "порода", всеки от нас трябва да консумира определен вид храни и напитки, за да се чувства здрав и щастлив.

Например, разбрахме, че за нас е добре да хапваме повече бобови и зърнени култури. Обаче, трябва да забравим за киселите плодове (като лимоните, които иначе страшно много обичаме) и млечните продукти.

Въпреки че не можем да се съгласим с подобно категорично определяне на менюто, идеята за индивидуалния подбор на гозбите ни изглежда доста добра. Защото сме забелязали, че стомахът ни наистина по-трудно преработва някои храни, за разлика от други. И при вас е така, нали?

За това ви съветваме и вие да си направите проучване за продуктите, които ви карат да се чувствате добре и тези, които - не. Така ще подобрите храносмилателните процеси в организма си и ще активирате метаболизма си.

В кухнята

Според аюрведа хората трябва да приготвят храната си сами и да избягват да хапват навън. Така те ще знаят какво съдържат продуктите, които консумират, и ще увеличат хранителната им стойност.

Освен това, яденето на крак изобщо не е препоръчително. То е неуважение както към ястието, така и към тялото и сложната му вътрешна система.

Аюрведа апелира да превърнем закуската, обяда и вечерята в своеобразен ритуал – да се храним в приятна компания и среда. Спокойни и необезпокоявани. А ние сме абсолютно съгласни с този съвет.

Гхи тук и там, навсякъде

Практиката в аюрведа да се използва гхи (пречистено краве масло) в приготвянето на храната също ни изглежда добра. Защото въпросният продукт е с висока хранителна стойност, има специфичен вкус и е незаменим гост в кухнята. Повече за индийското супермасло може да прочетете тук!

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май