Белтък или жълтък?

Или пък цяло яйце е най-добре?
Белтък или жълтък?

Ако ви интересува нашия опит, ние консумираме яйцата цели и приготвени по много различни начини. Първо, защото страшно много ги обичаме и второ – защото, въпреки противоречивата им история, сме твърде убедени в многобройните им хранителни достойнства.

Между другото, неродените деца на кокошката се сдобиха с лоша репутация по време на "холестероловата" криза в САЩ и в редица други страни.

Тогава многоуважавани учени, загрижени за здравето на хората, се обединиха около тезата, че поради високото съдържание на холестерол в тях, редовната им консумация повишава риска от сърдечносъдови и други здравословни проблеми.

Няколко години по-късно обаче, съвсем наскоро даже, яйцата пак влязоха в отбора на суперхраните. При едно условие – да ги снасят свободно отглеждани кокошки. Смята се, че продукцията на тези пернати е с по-ниско съдържание на холестерол и в нея има повече полезни хранителни съставки.

Цялата истина все пак е, че яйцата никога не са били опасни за здравето. А холестеролът в тях няма потенциал да ни създаде всички проблеми, за които ни предупреждават специалистите.

Защото, паралелно с ужасните открития за кокошките и отрочетата им, излязоха наяве и други два важни извода, на които като че ли бе обърнато значително по-малко внимание:

1. Приемът на малка доза холестерол чрез храната всъщност не води до реално повишаване на стойностите му в тялото.

2. Общото ниво на холестерол вече не е сигурен рисков маркер за сърдечносъдови заболявания, както вярвахме преди. Според наскоро проведено изследване, в 35% от случаите коронарни проблеми се повяват при хора с измерени ниски нива на холестерол.

С две думи: няма никаква причина да се отказвате от консумацията на любимците си. Нещо повече: яжте ги цели, препоръчва американският диетолог Майкъл Русел (което, между другото, би ви посъветвал и колегата Русев).

Защото и в жълтъка, и в белтъка има еднакво много полезни нутриенти. Уверете се в това тук! Да прибавим още, че целият разбойник притежава силна противоокислителна способност, равна на тази, с която може да се похвали една ябълка.

А като стана дума за свободни кокошки, нека ви информираме, че техните яйца са отличен източник на омега-3 мастни киселини. Та... надяваме се, че успяхме да разрешим тежката ви дилема. А ако не сме, яжте това, което харесвате повече :) Но редовно! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май