Винаги в слънчево настроение: Най-добрите храни за есента и зимата

Винаги в слънчево настроение: Най-добрите храни за есента и зимата

Есента и зимата могат да бъдат доста труден период за хората, склонни към депресия. Стъмва се рано, което води до много по-малко време на слънчева светлина, която подобрява настроението, плюс по-ниските температури, могат да ви накарат просто да си останете в леглото цял ден. 

В допълнение, това е време от годината, изпълнено с празнични храни, натоварени със захар и мазнини, за които е най-малко вероятно да са от полза за психичното ни здраве. 

Връзката между нездравословната диета и депресията е порочен кръг. Ако имате лош режим на хранене, тогава ще се почувствате по-депресирани. А когато се чувствате по-депресирани, вероятно ще ядете повече вредни храни, за да се опитате да подобрите настроението си.

Как храната влияе на настроението
Добрата новина – диетата е модифицируем рисков фактор за депресия. С други думи, лесното снабдяване с пълноценни храни като плодове и зеленчуци, риба, ядки, бобови растения и други подобни може да подобри симптомите на разстройство на настроението при някои хора. 

Колко важна е връзката между диетата и депресията? Според проучване от 2021 година, много. То установява, че хората, чиито диети са богати на газирани напитки, изкуствени сокове и други храни с лошо качество, са с 39% по-склонни да изпитват депресивни епизоди, отколкото хората, чиито диети са пълни с богати на хранителни вещества храни. 

Проблемът е, че когато хората се чувстват стресирани и депресирани, те са склонни да жадуват за утешителни храни, които са с по-високо съдържание на захар, сол и мазнини. За съжаление, мигновеното облекчение, което изпитвате от тези храни, особено тези, пълни със захар, преминава бързо, което след това може да доведе до срив в настроението. 

Да не говорим, че пренасищането с така наречената нездравословна храна може да затрудни снабдяването с достатъчно от основните хранителни вещества, от които мозъкът се нуждае, за да функционира най-добре, включително витамини от група В, фолиева киселина и магнезий. Тези витамини и минерали са обратно пропорционални на депресивните разстройства. Храни с високо съдържание на различни хранителни вещества могат да ви накарат да се почувствате много по-добре. 

Здравословната диета може също да насърчи производството на невротрансмитери в мозъка – химически "пратеници", които помагат за регулиране на настроението и емоциите. Един невротрансмитер, за който е доказано, че се влияе от диетата, е серотонинът, който повишава спокойствието и може да помогне за регулиране на настроението. 

Най-добрите храни за есента и зимата

Брюкселско зеле
Този кръстоцветен зеленчук е богат на фолиева киселина – витамин от групата В, който помага за регулиране на настроението. Проучванията показват, че витамини от група В, като фолиева киселина, могат да бъдат от полза за хора с депресия. Това хранително вещество е свързано с мозъчната дейност и подобрява настроението ни. Ежедневната консумация на храни с високо съдържание на фолиева киселина ще ви помогне да подобрите начина, по който се чувствате. Опитайте да добавите сурово настъргано брюкселско зеле към салати или го нарежете на две, поръсете със зехтин и подправки, и го запечете до кафяво.

Нар
Друга чудесна есенна храна, която да ядете редовно, е нарът – плод с високо съдържание на антиоксиданти. И е особено лесно да извлечете тази полза, защото пиенето на сок от нар може значително да увеличи броя на антиоксидантите, които приемате. 

В допълнение към съдържанието на антиоксиданти, наровете съдържат полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства. Възпалението, от своя страна, е една от основните причини за депресия, тревожност и други психични проблеми. 

Тиква
Този особено популярен есенен плод съдържа магнезий, който е свързан с по-нисък риск от депресивни симптоми и разстройства. Включването на тиква във вашата диета е по-лесно, отколкото си мислите. Опитайте да я направите на пюре, да я пасирате за супа, смутита или сосове. Или просто хапнете тиквени семки, или ги добавете към салатата. 

Сладък картоф
Обикновено събрани през септември и октомври, сладките картофи съдържат няколко основни хранителни вещества – по-специално витамин С. Според учени, той може да предложи множество ползи за психичното здраве, включително намаляване на възпалението и предотвратяване на симптомите на депресия. 

Източник: Tialoto.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май