Вкусни празници със: Сладкишницата

За да ни е сладко и на Коледа
Вкусни празници със: Сладкишницата

Сладкишницата е сложна и противоречива личност, която често ни гостува под една или друга форма. Някои от вас може би я познават като момичето, което готви с усмивка на уста и не се притеснява да нарича нещата с истинските им имена. Други може би все още тръпнат от спомена за вълшебните й шоколадови трюфели. А тортите? А пайовете?! А коледният кейк?!!

Имаме такава история на взаимоотношенията с тази жена, че целият ни екип изпада в преддиабетно състояние само при споменаването й. Но все пак, все пак... Коледа не може да мине без нещо сладичко... или поне така казват. Казват още, че добрият старец не слиза през комина, ако долу не го чака чиния със сладки и чаша мляко. Ето затова, пък и защото ни е приятелка, се свързахме с Тони, за да изкопчим от нея лъч кулинарна светлина, с който да огреем едно специално кътче от празничната трапеза на Fit&Well. Но достатъчно от нас, тя е наред...

Мила Тони, дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза:

  1. 748408Росица ТодороваЕкспериментирайте контролирано и премерено!

  2. Клечката, която забивате в сладкиша, за да проверите дали е готов, е много относителен похват. Ако вътре има ябълки, например, не се получава много точна преценка. По-добре е да пипнете кейка в средата, за да усетите дали е твърд, което означава, че е добре изпечен.

  3. Вашата фурна е различна от моята фурна – винаги трябва да го имате предвид, преди да спазите дословно всички препоръки за печене.

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Освен стандартните блендери, миксери, пасатори, най-важното за мен е да имам един истински "бърз" (т.е. остър) нож.

Форма за торта с ринг също е задължителна, защото всеки сладкиш, било то печен или суров, трябва да е добре оформен.

Кухненската хартия за печене е важна, понеже спестява продължително и досадно търкане на тави :)

За теб здравословно е онова меню, в което има...

От всичко по малко... и никакъв маргарин!

Сподели с нас любимата си рецепта за Коледа

Май вече я споделих, но ще ви кажа и една друга, която ме отнася в детството ми, когато цялото семейство мажеше и слепваше домашни меденки...

748403СладкишницатаНеобходими продукти:

  • брашно

  • 2 яйца

  • 1 чаша захар

  • 5 супени лъжици мед

  • 200 гр масло

  • 1 супена лъжица канела

  • 1 пакетче бакпулвер

  • мармалад по ваш избор

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с меда и захарта, слагат се канелата и бакпулверът и се добавя брашно, докато получите тесто, меко като мекото на ухото ви. След като се уверите, че в ръцете си имате задоволителен резултат, го оставяте за 30 минути в хладилник. После оформяте топченца, които се пекат на 200ºС за около 15 минути. Залепват се две по две с мармалад.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април