Еволюция на хранещия се

Къде се намирате в момента?
Еволюция на хранещия се

Според нашите изчисления, ако сте човешко същество и четете това, вероятността да консумирате храна под някаква форма е точно 100%. Вие ядете, без значение дали ви доставя удоволствие или ви кара да се чувствате гузни, дали го правите изискано или мляскате, дали изглеждате добре или дебелеете вследствие на това. Независимо дали го осъзнавате или не, вие демонстрирате някакво поведение спрямо храната, което се простира далеч отвъд самото й изяждане, и до голяма степен е показателно за това какви са взаимоотношенията ви с нея.

Развитието на това поведение можем условно да определим като "еволюция", макар че не е задължително етапите, които сме описали по-долу, да протекат в същата последователност и в никакъв случай не претендираме за изчерпателност. Това е просто едно грубо обобщение на наблюденията, които имаме върху себе си и върху многото ядящи хора около нас. С него ни се иска да ви дадем храна (ха-ха!) за размисъл и, евентуално, да провокираме дискусия в случай, че мнението ви е същото или различно от нашето. Дайте да видим:

Импулсивно хранене. Осъществява се в отговор на биологичните нужди или за удоволствие, т.е. характеризира се с поведение от типа "Ям, когато съм гладен или когато искам, без значение какво, къде и кога". До голяма степен отразява културата на хранене в семейството или в непосредствената социална среда (партньор, състуденти, колеги, приятели) и от това зависи доколко ще бъде здравословно. По-често не е.

"Диетично" хранене. Съществува осъзната връзка между външния вид и храната. При установяването на "нередности" във външния вид, импулсивното хранене се преустановява за изпълнението на диета с фиксирано времетраене. Често е придружено с четене на етикети, математически калкулации, строго придържане към определени правила. След приключване на диетата (планирано или не), взависимост от наличната воля и постигнатите резултати, същата се повтаря, заменя се с нова или има завръщане към импулсивно хранене. Обикновено ефектът е визуален, в положителен или отрицателен смисъл.

inm.comХранителни навици. Съществува осъзната връзка между здравето, външния вид и яденето, като на последното вече се гледа като на начин на живот. Обикновено този начин на живот си има име (палео, вегетарианство, веганство, разделно хранене, ВМ-НВД и т.н.) и също е свързан с придържането към строги правила. Отдава се особено внимание на съдържанието на храната и с течение на времето се придобиват информация и аргументи в защита на изповядваната от индивида философия. Същите се изтъкват самоотвержено във всеки удобен случай. Ефектът често е положителен не само от визуална, но и от здравословна гледна точка, защото има осъзнатост на консумацията и нерядко съществува безусловна вяра в ефективността на режима.

Интуитивно хранене. Нерядко е резултат от придобити хранителни навици, но това не е задължително. Няма строги правила или, ако има, те се създават от самия човек на база осъзнатото влияние, което му оказват различните храни. Философията подлежи на промяна в движение и съществува отвореност към различни концепции, от които се взаимства само това, което работи. Отдава се значение на съдържанието и на произхода на храната, но при нужда или желание се допускат компромиси. Ефектът е изцяло положителен.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април