Един хот дог съкращава 36 минути от живота

Един хот дог съкращава 36 минути от живота

Консумацията на хот-дог може да съкрати невероятните 36 минути от живота, показва ново шокиращо проучване, публикувано в "Nature Food".

Хотдогът е сред най-вредните храни от 5 853 ястия в света, но добрата новина е, че ако замените само 10% от месото, което консумирате всеки ден, това ще добави 48 минути и по някакъв начин ще балансирате минуса от 36, пише IFL Science.

Една краставица добавя 10 минути

 Но как учените изчисляват въздействието на храната в минути? Оливие Жолие и Катерина Стилиану използват нещо, наречено Нутрицииден здравен индекс. Той е разработен от Виктор Фулгони, който ръководи изследването "Глобален товар на болестта" - информация за храненето и начина на живот на всяка страна по света през последните 30 години. Според него например една краставица добавя 10 минути към живота ни.

Замърсяването и нашата околна среда влияят върху храната

Жолие и Стиляну не се фокусират само върху храната, те се интересуват как изменението на климата, замърсяването, качеството на водата и други фактори влияят заедно с храната върху здравето ни. Това означава нови параметри и таблици. Резултатът е следният: храната е разделена на три категории: "стоп", "продължи с повишено внимание" и "можеш да я ядеш", като светофар в три цвята. Например "стоп" често се среща в преработените меса, "продължи с повишено внимание" в дъвките, а "можеш да го ядеш" в повечето плодове и зеленчуци.

Веганството в никакъв случай не е най-добрата опция

Добрата новина от това изследване е, че то доказва, че екстремните диети и пълното изоставяне на месо като вегетарианството и веганството не са най-добрата опция. Някои от веганските опции функционират добре в анализа, но цифрите показват, че не е нужно да се отказвате от месото, за да сте здрави. Напротив, те препоръчват всеядно хранене, което включва храни от животински произход за цялостен потенциал на тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април